На своето редовно заседание днес Светият синод на БПЦ-БП разгледа

...
На своето редовно заседание днес Светият синод на БПЦ-БП разгледа
Коментари Харесай

Определиха кандидатите за нов Доростолски митрополит

На своето постоянно съвещание през днешния ден Светият синод на БПЦ-БП прегледа импортираното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски трон, и на съображение член 85, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, дефинира листата от достоизбираеми епископи - претенденти за идния избор за нов Доростолски митрополит. Това оповестяват от Българската патриаршия.

В листата с претенденти са Величкият свещеник Сионий, Белоградчишкият свещеник Поликарп, Агатополският свещеник Йеротей, Мелнишкият свещеник Герасим и Константийският свещеник Яков.

" Предстои, според Устава на БПЦ-БП, член 85, наместникът на овдовелия Доростолски епархийски трон - Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний - да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски гласоподаватели и да се дефинират дати за Епархийски избор и за Каноничен избор ", осведомят от БПЦ.

На Епархийския избор гласоподавателите ще излъчат двамата претенденти, събрали най-вече гласове.

След това на свое съвещание Светият синод ще прегледа изборните бумаги и в случай че Епархийският избор бъде преценен като изрядно извършен, в идната неделя в параклиса на Светия синод ще се състои Каноничният избор, на който членовете на Светия Синод с очевидно гласоподаване ще изберат един от двамата епископи за нов Доростолски митрополит.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР