На световния пазар цените на пшеницата растат. Износът от Украйна,

...
На световния пазар цените на пшеницата растат. Износът от Украйна,
Коментари Харесай

Ще остави ли войната света без зърно?


На международния пазар цените на пшеницата порастват. Износът от Украйна, на който разчитат доста страни, е под огромна опасност. А неналичието на задоволително зърно е сериозна причина за настъпването на апетит в международен мащаб.

Украйна е основен състезател на интернационалния пазар за зърно, тъй като изискванията в страната са оптимални за развъждането му. Но в този момент незабавно би трябвало да се сее. Началото на пролетта е времето на " Распутица ": плодородната земя е залята с вода, зърната получават задоволително влага и минерали, с цел да покълнат и да порастват. По-късно почвата изсъхва и се втвърдява, растенията би трябвало да са поникнали, с цел да не изсъхнат. 

Заради разкаляната земя " Распутица " се оказва същинско злополучие за няколко армии - за французите при Наполеон, за германците по време на Втората международна война и даже в този момент за руснаците и танковете им, макар че те би трябвало да са наясно с явлението. Но за житото " Распутица "  е благословия. И в случай че земята се втвърди, без зърната да са засяти, съществува риск от международен апетит. 

Дефицитът наподобява неминуем

В последните 50 години Германия и доста други страни съумяха да удвоят добива на пшеница. Благодарение на това Федералната република даже се трансформира в експортьор на зърно. Но в този момент е нужен внезапен завой, с цел да се подсигурява задоволително произвеждане. На украинските фермери няма по какъв начин да им се поръча да засеят повече, тъй като те или са на фронта, или се опасяват, че могат да бъдат убити, до момента в който са по нивите.
Редакцията предлага
На международния пазар цените на пшеницата към този момент се повишават. Тези, които могат през актуалната година да предложат зърно в обилие, ще се радват на огромни печалби. За благополучие в Аржентина и Австралия през последните седмици имаше значителни реколти. Но казусът е другаде. Специалните климатични условия, които разрешават на пшеницата да пораства във влажното време, и идващият изсъхнал интервал, в който зърното узрява, не съществуват на всички места по света. В гъсто обитаемоте тропически страни зърното може да пораства, само че не и да изсъхне и да узрее поради ежедневните дъждове - най-малко не в количествата, нужни за изхранване на света.

Какво ще се случи? Много ниви в Украйна и Русия ще останат незасяти. Цените на пшеницата на международния пазар ще се повишат. За богатите страни и за заможните хора едва ли ще е необикновен проблем да платят 2-3 пъти повече. Но бедните и гладуващите към този момент няма да могат да си разрешат хляба на трапезата. Всяка стотинка, с която цената на пшеницата се повишава, прави за мнозина невероятно снабдяването с съществени артикули. И тъкмо тези хора не могат да отглеждат повече култури, тъй като живеят или във постоянно влажните тропици, или в сухите региони на света. 

" Това е нова рецесия, която се прибавя към предходните "

В Кения да вземем за пример огромна част от зърното се внася от Украйна и Русия. Хората там гледат с паника към протичащото се в Европа. " Интересуваме се от войната, тъй като би трябвало да знаем какво става. Някои от продуктите, които използваме, идват от тези две страни ", споделя Самюел Мосе, който държи дребна сладкарница в безпаричен квартал на столицата Найроби. Снабдяването обаче става все по-трудно и бизнесът на Мосе е застрашен от банкрут. 

Кризата засяга най-тежко бедните. Те към този момент дават над петдесет % от доходите си за храна, а цените порастват. В същото време Източна Африка беше наранена и от продължителна суша. Според Световната стратегия по прехраната 13 милиона души разчитат на хранителни помощи. Войната единствено може да утежни обстановката. " Това е нова рецесия, която се прибавя към предходните ", споделя представителят на организацията Мартин Ренч. Гладът и несигурността могат да разпалят нови спорове, предизвестява той. 

Липсата на зърно може да е пагубна

Страните от умерените зони, ситуирани най-вече в Европа, Западна Азия и в източната част на Северна Америка, имат оптимални условия за развъждането на зърно. И те би трябвало да поемат отговорността да обезпечат необходимото на хората в страните с по-неблагоприятен климат. 

Ако не се сътвори механизъм за отплата, развиването може да е трагично. Защото в следствие от пагубната война в Украйна съществува риск освен от дефицит на първични материали като петрол и природен газ, само че и от апетит, който да засегне милиарди по земното кълбо. Едно е ясно: с дефицита на петрол и природен газ човечеството все някак би могло да се оправи, само че неналичието на задоволително зърно може да е пагубна. 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР