Театрален режисьор и драматург се явиха пред съда в Русия,

...
Театрален режисьор и драматург се явиха пред съда в Русия,
Коментари Харесай

Обвинение в тероризъм: Защо театрален режисьор и драматург се изправиха пред руски съд

Театрален режисьор и драматург се явиха пред съда в Русия, упрекнати в оправдаване на тероризма с пиеса, която са сложили за първи път в Москва през 2020 година

Процесът против Женя Беркович и Светлана Петрийчук е първотообществено значимо дело, което се основава на наличието на театрална режисура от времето на Съветския съюз насам, написа по тематиката Sky News. Поддръжниците на двете дами считат, че правосъдното гонене е част от ръководената от Кремъл културна чистка.

„ Това е неуместно “, споделя Елена Ефрос, майката на Женя, пред Sky News преди съвещанието на военния съд в източната част на Москва.

„ Сигурна съм, че свидетелитеще кажат всичко належащо, с цел да потвърдят, доколкото е допустимо, глупостта на това обвиняване “, сподели тя.

Пиесата, наречена „ Финист - храбрият сокол “, споделя за съветски дами, които се радикализират и отпътуват за Сирия, с цел да се омъжат за бойци на „ Ислямска страна “. Тя се основава на стенограми от действителни полицейски разпити.

Адвокатите на обвинените акцентираха, че пиесата е била подкрепена от съветското министерство на културата и е получила премията " Златна маска " - най-престижната театрална премия в Русия. През 2019 година пиесата е била прочетена на затворнички в женски затвор в Сибир, а съветската държавна работа за осъществяване на наказванията я е похвалила на своя уеб страница, означи юристът на Петричук, представени от Асошиейтед прес.

Делото против Беркович и Петричук провокира отвращение в Русия. Отворено писмо в поддръжка на Беркович и Петричук бе подписано от над 16 000 души.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР