На среща между НАТО и Русия в началото на 2022

...
На среща между НАТО и Русия в началото на 2022
Коментари Харесай

НАТО и Русия ще преговарят на 12 януари

На среща сред НАТО и Русия при започване на 2022 година ще бъдат разисквани обстановката в Украйна, както и гаранциите за сигурност, които желае Москва. Това оповестиха няколко интернационалните медии (Financial Times, Military Times, AP, DPA). Предполагаемата дата за договарянията е 12 януари, за когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е свикал съвещание на Съвета НАТО - Русия.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова удостовери в неделя, че Москва е получила предложение от Брюксел за присъединяване в съвещанието и има подготвеност за пряк разговор с НАТО.

Заседанието е свикано, поради ескалацията на напрежението по източната граница на Украйна, където съгласно оперативни данни Русия е струпала десетки хиляди военнослужещи и военна техника, приведени в оптималната бойна подготвеност. Според западните разузнавания има огромна възможност Москва да се готви да влезе с войски в следените от сепаратисти Донецка и Луганска област на Украйна в края на януари или началото на февруари.
Какво желае Путин
Руският президент Владимир Путин разгласи на годишната конференция в четвъртък, че ще има среща с НАТО като посочи, че ще е в Женева. Тогава той приветства " позитивната реакция " на Съединени американски щати. Според него на срещата ще бъдат разисквани няколко проектопредложения, оповестени от Москва предходната седмица, оповестява Financial Times. Те включват искане НАТО да спре приема на членове от някогашния Съветски съюз - най-много Украйна - и да ограничи разположението на войски до страните, които са се включили към алианса преди 1997 година Съединени американски щати пък обявиха, че някои от тези оферти не подлежат на договаряне, само че че са отворени да обсъдят други претенции, отправени от Кремъл, с концепцията да бъде възпряна Русия от военни дейности.
Реклама И връзката на България
Неотдавна немското издание Spiegel популяризира информация, че висшият главнокомандващ на НАТО ген. Тод Уолтърс е предложил да се откри в допълнение военно наличие на територията на България и Румъния. (Двете страни са членки на алианса от 2004 година б.р.) Това е станало на видео брифинг с началниците на защитата на партньорските страни, отдаден на рецесията в Украйна.
Западът надали ще стои със скръстени ръце, в случай че Кремъл желае да позволи със мощ дългогодишната си борба с прозападно насочената власт в Киев. Източник: Kremlin.ru
След като за тези планове се разбра преди към седмица, новият министър на защитата Стефан Янев разгласява във Facebook профила си позиция, в която се споделя, че нарастването на съветския боен капацитет и дейностите по източния фланг на НАТО са условия, които би трябвало да се наблюдават с изключително внимание. " Не смятам, че са налице нужните условия, които могат да аргументират решение, обвързвано с разполагане на спомагателни войски на наша територия ", написа той на 21 декември. После добави, че това е негова персонална позиция, а не национална.

Почти незабавно по-късно министър председателят Кирил Петков посочи, че " въпросът за усилване на военното наличие на НАТО в България не е обсъден в Министерски съвет. Съобщенията на министъра по тази тематика са негово персонално мнение и по никакъв метод това не е официална позиция на нашето държавно управление ", обясни министър-председателят.

Съюзническата защита за Румъния и България пък идва по линия на така наречен " Адаптирано предно наличие ", чиято концепция беше да е да бъде по-дискретно и непровокативно по отношение на Русия, която е изключително сензитивна към Черноморския район. Повече за това какво ще направи НАТО, в случай че Русия нахлуе в Украйна, четете.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР