На Сирни Заговезни, в неделя, 18 февруари, се иска прошка

...
На Сирни Заговезни, в неделя, 18 февруари, се иска прошка
Коментари Харесай

Защо е хубаво да искаме прошка

На Сирни Заговезни, в неделя, 18 февруари, се желае амнистия от членовете на фамилията, а също по този начин от другари и познати. Това е метод да се покаже християнското достойнство. По този метод човек пречиства душата си, както с постите пречиства тялото си.

На празника, който е прочут като амнистия, на възрастните се целува ръка и се желае амнистия за всички волни и неволни неприятности, които човек е предизвикал. Според националната традиция отговорът е „ Просто да ти е ” или „ Простено да ти е ”.

Прощаването е значим обред, тъй като, когато събираме отрицателни страсти по отношение на някого, ние нанасяме непоправима щета на самите себе си.

За човешката душeвност е значим характерът на страстите, а не това, към кого са адресирани. Когато сме афектирани, водим непрекъснат вътрешен разговор с индивида, който ни е обидил, градим проекти за възмездие и по този начин подклаждаме отрицателните страсти.

 Защо е хубаво да желаеме амнистия

Рано или късно тези страсти излизат на открито, отразяват се на близките, нормално на най-близките към вас. След това те се връщат като бумеранг към самите вас.

А и когато имаме отрицателни страсти по отношение на индивида, който ни е обидил, ние оставаме вътрешно свързани с него. Затова умеенето да се прости е залог за спокойно битие – както с останалите хора, по този начин и с вътрешния ви свят.

Понякога можете да простите, без да подновявате връзките си с индивида, който ви е излъгал или обидил. За да простите на някого, който ви е обидил или ви е сторил нещо неприятно, помислете за това, че този човек има и положителни качества.

За да се отървете от болката, която се е натрупала в душата ви, би трябвало да я осъзнаете. Кажете обидата си на глас, напишете на лист какво изпитвате, а по-късно го изгорете - това ще ви помогне да се отървете от отрицателните страсти.

Задължително е да се научите да простите, с цел да живеете в естетика със себе си и с близките.

Знаете ли какво да сготвите на Сирни Заговезни? Вижте повече за трапезата на Сирни Заговезни


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР