На Разпети петък най-високопоставените мениджъри на най-голямата банка на острова

...
На Разпети петък най-високопоставените мениджъри на най-голямата банка на острова
Коментари Харесай

Как САЩ нахлу в любимия данъчен рай на руските олигарси

На Разпети петък най-високопоставените мениджъри на най-голямата банка на острова са били в църквата, когато телефоните им почнали да звънят. Най-големият им акционер - съветският олигарх Виктор Векселберг - е попаднал в листата със глобените от Министерството на финансите на Съединените американски щати, споделя The Wall Street Journal.

Мениджърите на Bank of Cyprus небрежно нахвърлят чернова на писмо, с което оповестяват на милиардера, че би трябвало да изтегли парите си от банката.

Слънчевият остров, който от дълго време е обичана дестинация на богатите руснаци и парите им, се трансформира във фокус на американската атака против средствата, за които американците споделят, че приятелите на Путин перат из Европа.

За Кипър новият лист със наказания е началото на акция за смяна на траял с десетилетия бизнес модел, затвърден в икономическата и политическа просвета на острова. През Кипър влизат толкоз доста съветски пари към Европейския съюз, че дребният остров с население от едвам един милион души, се превърща в най-големият чист реципиент на директни съветски задгранични вложения.

Борбата за смяна на модела съставлява и тест на американската мощ в покрайнините на европейската финансова система, където съветското благосъстояние се изправя против вашингтонските регулатори в област - прането на пари - в която Европейската централна банка има прекомерно дребни пълномощия.

" Съединени американски щати и Русия са в сходство на икономическа война и я водят там, където се срещат двете страни ", споделя основният изпълнителен шеф на Bank of Cyprus Джон Хърикан. " Те се срещат в Кипър ".

Бързите промени в Кипър демонстрират по какъв начин представителите на Вашингтон натискат съветските олигарси в опит да отслабят Владимир Путин. Редица страни в периферията на Европа, в това число Малта и Латвия, също са под напън да се откажат от съветските си клиенти. Но на никое място натискът не е толкоз мощен, колкото в Кипър.

В началото на май, малко след разширението на американските наказания против Русия, представител на Министерство на финансите на Съединени американски щати се среща с регулаторите на острова, показвайки им лист с имената на идващите съветски олигарси, които ще попаднат измежду глобените. Той загатва и затварянето на латвийска банка след обвиняванията от Съединени американски щати за пране на съветски пари.

" Видяхте какво се случи в Латвия? ", запитал Маршал Белингслий. " Не желаете нищо сходно да се случи и тук ". Регулаторът обаче не се поддал толкоз елементарно.

Ходовете на Съединени американски щати се изправят против политическата класа в Кипър - както и против елементарните хора. На острова Москва е виждана в положителна светлина като велика мощ, която желае да отбрани страната от Турция, която окупира северната част на острова през 1974 година. Банкерите считат, че тези ограничения са несправедливи. И са ориентирани към Кипър, тъй като са дребни.

В продължение на десетилетия Кипър е една от най-големите врати за съмнителните благосъстояния на руснаците - от търговия с оръжия до залози и нецензурен интернет страници. Редица мощни играчи от постсъветската сфера - измежду тях и сръбските президент Слободан Милошевич - са носели цялостни с пари куфарчета при започване на 90-те години на предишния век. След тях пристигнали и съветските туристи.

До 2010 година общите депозити в кипърските банки са към пет пъти повече от брутния вътрешен артикул на страната. Само една друга стопанска система - Люксембург - регистрира по-голямо съответствие.

През 2013 година банковата система стана жертва на европейската финансова рецесия. Правителството потърси избавителна кредитна линия от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Тези институции накараха огромните депозанти, в това число голям брой богати руснаци, да одобряват загубата на част от средствата им в подмяна на дялове в съвсем нищо неструващите банки. В подмяна против заема, държавното управление в Кипър пък се съгласи да спре да разчита толкоз на офшорното банкиране. Но в последна сметка това не се получи, отчасти и тъй като банките излязоха от рецесията със мощни съветски акционери.

" За да се отърват от съветските пари, те дадоха банките на руснаците ", обобщава обстановката представител на локална банка, останал неизвестен.

Сред тях е и някогашният сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), в следствие изработен управител в минното дело, Владимир Стржалковски, който бе изстрелян в борда на шефовете на Bank of Cyprus. Горе-долу по същото време американският вложител Уилбър Рос - в този момент министър на търговията в Съединени американски щати - водеше покупката на 15 % от банката и стана вицепреседател.

Дуото не съществува дълго време. През 2015 година Рос открива, че Стржалковски се пробва да купи хотел, който е посочен като поръчителство по един от заемите към банката, който не е бил плащан. Агентът на КТБ упорствал и банката да заплаща за реклама на съветска организация, която е била негова благосъстоятелност.

Рос се оплаква на европейските регулатори във Франкфурт и съумява да изгони Стржалковски от борда. Самият той напуща през 2017 година, когато става министър. Оттогава натискът от Съединени американски щати единствено се усилва, споделят банкери.

В отговор, централната банка на острова затваря стотици " кухи " компании и поисква банките да вършат персонални изявленията със своите депозанти. Регулаторите упорстват и съветските клиенти да дават документи от данъчните служби.

Десетки хиляди клиенти са получили писма, че сметките им са затворени, защото не дават отговор на новите условия. Списъкът включва тинк танк, финансиран от немската Социал демократическа партия, който въпреки всичко съумя да резервира сметката си отворена, като апелира, както и един огромен американски депозитант - Пол Манафорт, някогашният ръководител на акцията на президента Доналд Тръмп - който е отказал да отговори за произхода на средствата му.

Сега банковите депозити се свиха, само че към момента са три пъти повече от размерите на стопанската система - в страна, която преди няколко десетилетия разчиташе на дребните ферми за попълване на държавната хазна. Някои съветски олигарси към момента имат бизнес тук, макар че Bank of Cyprus споделя, че ги следи деликатно.

Крайбрежната линия на курортния Лимасол - или както е прочут в Кипър - Лимасолград - е цялостен с нови здания, благосъстоятелност на московския бизнес хайлайф, които получат кипърски паспорти, в случай че купят неподвижен парцел за най-малко $2,3 милиона. " Русия построи тази стопанска система ", споделя един банков чиновник. " Не можем да се върнем към развъждането на краставици ". /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР