На практика са източени личните данни на всеки един български

...
На практика са източени личните данни на всеки един български
Коментари Харесай

Председателят на КЗЛД: Не съм видял държавна институция да прави одит на IT системите си

На процедура са източени персоналните данни на всеки един български жител. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов по отношение на невижданата хакерска офанзива против Национална агенция за приходите.
Караджов също влезе в тона на премиера Бойко Борисов за задържания Кристиян Бойков, който трябвало да има изключителни качества, в случай че е работил самичък, само че в случай че не било по този начин, значи системите ни не са направени както би трябвало. Председателят на КЗЛД сподели пред Българска национална телевизия и, че до момента не е видял нито една държавна институция, която да е направила одит на IT системите си.
Изяснихме общо взето какви са вредите и какви ограничения са взети за " задръстване на теча ", добави той, като посочи, че още не е видял какво е източено. Приоритет имали ДАНС и Министерство на вътрешните работи, които трябвало да кажат какви ограничения да се вземат, с цел да няма повтаряне. Все отново ръководителят на КЗЛД акцентира, че са изтекли чувствителни за жителите данни – в това число ЕГН, трудови контракти, данни за финансово положение.
" Единният цивилен номер по този начин или другояче е много обществено публикуван ", продължи Караджов, само че призна, че имало сериозна възбрана за култивиране на ЕГН. Той добави, че имало и предходни случаи, когато хакери са влезнали през здравната система. Става въпрос за случай от 2004 година, като ръководителят на КЗЛД уточни, че тогава са били взети персоналните данни на тогавашния министър председател (Симеон Сакскобургготски) и основен прокурор (Никола Филчев). ЕГН-то може да бъде употребявано за всевъзможен тип измами – да вземем за пример описите за регистрации на партиите, посочи специалистът, само че сподели и, че с изключение на ЕГН, трябват нормално и други данни за осъществяване на измами. " Не мога да разясня какво може да се случи с една данъчна декларация ", добави той.
В рамките на десетина дни всеки български жител ще може да си направи инспекция дали данните му са измежду изтеклите. Национална агенция за приходите ще оповести каква ще е процедурата , посочи Караджов. Той съобщи и, че всеки жител може да съди Национална агенция за приходите, само че би трябвало да потвърдят, че има претърпени вреди от хакерската офанзива, а не просто да съдим данъчните поради теча . Самият Караджов обаче не обели и дума по кое време тъкмо КЗЛД ще санкции Национална агенция за приходите (бел. ред. - по GDPR санкцията може да е до 20 млн. лв. т.е. 4% от годишния оборот), само че пък предизвести, че публикуваната информация е нелегално добита и не би трябвало да се основават спомагателни бази данни с взетото от Национална агенция за приходите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР