На последното за седмицата пленарно заседание депутатите подхващат на първо

...
На последното за седмицата пленарно заседание депутатите подхващат на първо
Коментари Харесай

Спорът за спецпрокурора влиза в пленарната зала

На последното за седмицата пленарно съвещание депутатите подхващат на първо четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предвиждащи основаването на нов тип магистрат –, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Под законопроекта стоят подписите на ръководещите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, а с него те се пробват да дават отговор на упованията на обществото и европейските сътрудници за промяна в правосъдната сфера. Текстовете плануват специфичният прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и да се избира от Пленума на Висш съдебен съвет с нормално болшинство. По време на дебатите в Правна комисия обаче стана ясно, че сред двете четения може да има ново предложение, даващо опция всеки, който дава отговор на условията, да се кандидатира за позицията на проверяващ основния прокурор, без да чака номинация за това.
 Народно събрание разреши на държавното управление да отсрочи преброяването на популацията Народно събрание разреши на държавното управление да отсрочи преброяването на популацията
Срокът на преброяването на популацията и жилищния фонд ще бъде изменен при потребност с решение на Министерски съвет. Това взеха решение депутатите като одобриха...
От министерство на правораздаването към този момент показаха поддръжка за законопроекта, само че от Прокуратурата на Република България го. Според държавното обвиняване не е належащо съществуването на специфичен магистрат, който да е зает с инспекции само на основния прокурор, защото такива може да извърши всеки прокурор в страната. Тезата си обвиняването аргументира и със скорошно решение на Конституционния съд по тематиката.
Въпреки това обаче ръководещите форсират измененията, давайки поръчка, че изборът на специфичен прокурор, изминавайки цялата процедура, може да стане факт до края на мандата на това Народно заседание.
Остри рецензиите за предлагането пристигнаха и от опозицията. От Българска социалистическа партия желаеха да знаят с какво ще се занимава надзорникът на обвинител номер 1, до момента в който няма сигнали против него, както и в коя друга страна има сходна правна фигура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР