На пазара на доставка на телевизия и интернет от поне

...
На пазара на доставка на телевизия и интернет от поне
Коментари Харесай

127 млн. евро: Спас Русев купил „Булсатком” със заем от… „Виваком”

На пазара на доставка на телевизия и интернет от най-малко десетилетие господства трио – „ Виваком “, „ Булсатком “ и “ А1 България “. Операторите постоянно сменяха притежателите си и по едно и също време купуваха дребни съперници.

От тази есен е реалност следващата рокада – „ Булсатком “ беше купено от сдружение на Спас Русев. А в този момент излиза наяве, че договорката е била непосредствено финансирана от притежателя на „ Виваком “ United Group. Новината се вижда в доклада на групата за деветмесечието на 2022 година

От детайлите, предоставени на държателите на облигации в United Group, се схваща, че притежателят на „ Виваком “ и „ Нова тв “ възнамерява скоро да придобие инфраструктура (базови станции и мрежа) от „ Булсатком “ за 90 млн. евро.

Макар че потребителската база не е обект на договорката, договореностите не са оповестени пред антимонополния орган Комисия за защита на конкуренцията. Но косвеното присъединяване на „ Виваком “ като финансираща страна и притежаването на инфраструктурата ще даде резултат върху конкуренцията.

Накратко – ще има по-свързани два оператора, т.е. свиващи се други възможности за клиентите.

Новият акционер и заемодател

Спас Русев влезе в „ Булсатком “ през септември през записаното в Люксембург сдружение Viva Corporate, което е притежател на софийското „ Вива корпорейт България “.

Промяната в акционера стана посредством промяна на досегашните кредитори на компанията – фондовете Blantyre Capital и Black Rock, Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР) и Българска банка за развиване (ББР).

Беше подписан нов контракт за заем от 8 септември с оптимален размер на главницата по него 126.5 млн. евро, т.е. ориентировъчно това е продажната цена. По тази причина договорката не е обсъждана и в Комисията за защита на конкуренцията.

Точно толкоз е и първичният заем през септември от страна на United Group (UG) към Viva Corporate, като в доклада се споделя, че 126.5 млн. евро ще бъдат изискуеми на първата годишнина от подписване на контракта за заем с 30-дневно предупреждение.

Лихвите върху заема са 5% на година, се споделя в документа. На 6 октомври размерът на заема е леко повишен до 126.77 млн. евро.

Активи за „ Виваком “

Интересно е и каква е сделката сред UG и Viva Corporate за погашение на заема – посредством продажба на активи. „ Виваком “ ще получи 148 базови станции на „ Булсатком “, оценени на 3 млн. евро, както и оптичната мрежа на оператора за още 87 млн. евро.

Първите ще бъдат употребявани непосредствено от „ Виваком “, а мрежата ще бъде назад дадена чартърен на „ Булсатком “. Оставащите 37 млн. евро по заема ще бъдат рефинансирани от търговски банки, се споделя в доклада.

Според United Group прехвърлянето на кулите не предстои на регулаторно утвърждение и към този момент е приключено. „ Смятаме, че транзакцията за оптичната мрежа също не би трябвало да бъде потвърждавана от регулаторите, защото „ Булсатком “ ще резервира цялостния надзор над нея.

Реклама

За да няма подозрения, ние ще уведомим Комисия за защита на конкуренцията, с цел да удостовери нашия разбор “, споделя UG в доклада си. Оптичната мрежа покрива 611 хиляди семейства и 347 обитаеми места в България.

При коментара си през септември пред „ Капитал “ за договорката Спас Русев разгласи, че договорката е „ финансирана с композиция от мои лични средства и заеми от интернационалните финансови институции, няма българско присъединяване “.

Тогава предприемачът от Перник разгласи и желанието си за евентуална продажба на активи на „ Булсатком “, които не са съществени за компанията.

Малко преди договорката Русев се отдръпна от надзорния съвет на „ Виваком “. Той беше главен акционер в телекома (тогава БТК) и продаде компанията на облага на United Group.

Потърсен за коментар, Спас Русев отхвърли да приказва за заема от United Group. „ Капитал “ изпрати питане и към притежателя на „ Виваком “, само че досега няма получен отговор.

Какво ще гледаме

При покупката на „ Булсатком “ новият притежател разгласи проектите си да развива оператора. Но борбата за лидерската позиция е оспорвана, защото главните съперници „ Виваком “ и „ А1 България “ имат обилни запаси. Според отчета на КРС за 2021 година „ Булсатком “ е водач с към 650 000 клиента на телевизия пред „ Виваком “ с 626 000 и А1 с 525 000. При закрепения интернет водач е „ Виваком “ с към 701 000 клиента, следвана от А1 с 606 хиляди и „ Булсатком “ със 170 хиляди

През предходната година „ Виваком “ изкупи няколко районни снабдители на телевизия и интернет и възможното прибавяне на бизнес от страна на „ Булсатком “ съвсем несъмнено ще провокира антимонополни компликации.

Още при оповестяването на проектите на Русев имаше клюки, че той може да раздели бизнеса сред другите оператори или да го препродаде на нов състезател. Такъв може да е „ Йеттел България “, който е единственият от трите огромни телекома, който не предлага телевизия и закрепен интернет.

Собственикът на „ Йеттел “ – чешката група PPF, беше другият останал претендент на финала за „ Булсатком “ с изключение на Русев. Според източници на „ Капитал “ след новата информация от доклада „ Йеттел България “ ще подаде тъжба в Комисия за защита на конкуренцията.

От телекома потвърдиха, че наблюдават деликатно какво се случва. „ Тези обстоятелства изцяло трансформират обстановката, тъй като съгласно обществено наличната информация „ Булсатком “ е добита от компания, ръководена от Спас Русев, и договорката по никакъв метод не е обвързвана с United Group и „ Виваком “ “. обявиха от „ Йеттел България “ пред „ Капитал “.

Компанията съобщи, че сигурно ще засяга регулатора. „ Считаме, че Комисията за защита на конкуренцията е способният орган, който следва да проучва резултатите върху пазара и да предприеме плануваните в закона ограничения, изключително когато приказваме за покупко-продажби, изменящи значително конкурентната среда “, допълниха от оператора.

От другия огромен състезател на тв и интернет пазара – „ А1 България “, също наблюдават обстановката. „ Потенциална централизация сред „ Виваком “ и „ Булсатком “ би имала извънредно отрицателно отражение върху конкуренцията на пазара на тв услуги, което в последна сметка ще ощети съществено потребителите.

Πpeз пocлeднитe мeceци „ Виваком “ пpидoби няколко доставчика на интернет и телевизия и една поредна централизация ще я трансформира в доминантен състезател с над 50% пазарен дял. Ако информацията се удостовери и от нея стане ясно, че става въпрос за централизация, ние ще сезираме съответно всички регулаторни органи “, обявиха от телекома пред „ Капитал “.

Единственото очевидно деяние в бранша на регулатора пристигна през есента, когато Комисия за защита на конкуренцията ненадейно стартира инспекция на една от районните покупко-продажби на „ Виваком “ – за търновския оператор „ Телнет “, и то съвсем година след оповестяването й.

Дружеството покрива над 16 хиляди семейства с интернет във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Самоков и региона, както и към 5 хиляди клиенти на телевизия. Според регулатора има данни за централизация на районния пазар и по тази причина стартира детайлно изследване.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР