На първо и последно четене в правната комисия на 46-ото

...
На първо и последно четене в правната комисия на 46-ото
Коментари Харесай

Закриват спецправосъдието, ама друг път

На първо и последно четене в правната комисия на 46-ото Народно събрание
“Символната” процедура лиши 16 минути

Спецсъдия №1 Мариета Райкова: Нека вътрешното ви разбиране не взема превес над обстоятелствата

Специализираният съд и профилираната прокуратура ще бъдат закрити, само че не в този момент, а след няколко месеца и то при изискване, че българският гласоподавател реши трети път да гласоподава за едни и същи адвокати гастрольори и на вота на 14 ноември. Това стана ясно през днешния ден, откакто Комисията по правни и конституционни въпроси на 46-то Народно заседание одобри на първо четене плановете на Христо Иванов и сие.

С днешното гласоподаване историята от последните дни на 45-то Народно събрание се повтори като фарс. И тогава същите планове минаха на първо четене в комисия, само че не стигнаха до пленарна зала. На съвещанието през днешния ден отсъстваха депутатите от ГЕРБ-СДС и от Движение за права и свободи и с триста зора хората на Трифонов, на Корнелия Нинова, на Иванов и на Мая Манолова съумяха да съберат кворум. Всички участници бяха единомислещи, че към този момент задоволително били обсъждали закриването на спецправосъдието и трябвало единствено да го изгласуват. “Символно”, както се изрази депутатът от Има Такъв Народ Радостин Василев, прочут около бележката “500К”. Процедурата лиши единствено 16 минути. Депутатските изявления бяха къси, а въпросното закриване бе наричано на галено “реорганизация” и обещавано от името на идващия парламент.

“Нека вътрешното разбиране не опонира на фактите”, пожела на депутатите арбитър Мариета Райкова, ръководител на Специализирания углавен съд. Тя съумя единствено да изясни, че спец­съдът - за разлика от спецпрокуратурата, е независимо юридическо лице и нито едно юридическо лице у нас не се закрива за 3 дни, както плануват талибанските планове на Иванов и сие. Това е комплицирана и продължителна процедура по разпродажба, при която се уреждат всевъзможни въпроси, свързани с работещите там, със сградния фонд и т. н. “За 3 дни може единствено да се запечатат пространствата в постройката, с цел да нямат достъп до документите неоторизирани лица”, сподели арбитър Райкова.

Така и не се разбра дали “символното” първо четене за спецправосъдието ще влезе в дневния ред на последния пленарен ден в сряда. Днес сигурно обаче катастрофира планът за промени в Закона за НСО, който предвиждаше да се стесни кръгът на охраняваните лица. Комисията за надзор на службите, която трябваше да прегледа, пропадна поради липса на кворум.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР