На първите пет държави по военни разходи – САЩ, Китай,

...
На първите пет държави по военни разходи – САЩ, Китай,
Коментари Харесай

Ето кои са петте държави с най-високи военни разходи, България с огромен ръст

На първите пет страни по военни разноски – Съединени американски щати, Китай, Индия, Русия и Саудитска Арабия, се падат общо 62 % от общия размер военни разноски в света.  През 2019 година общите военни разноски на страните по света са възлезли на 2,2 % от световния Брутният вътрешен продукт.
Това се показва в отчет на Международния институт за проучване проблемите на мира в Стокхолм, предава ТАСС.
Разходите на Съединени американски щати за военни потребности за 2019 година са се нараснали с 5,3 %, като са достигнали 723 милиарда $ или 38 % от международния размер.
Според специалистите, растежът на американските военни разноски значително се базира на чувството за обновено военно съревнование сред огромните страни.
Китай и Индия оглавяват азиатския рейтинг с най-високи военни разноски в района. През 2019 година Китай е похарчил за военни потребности 261 милиарда $, а Индия – 71,1 милиарда $.
Според данните в отчета,
Москва пък попада на четвърто място в света по военни разноски,  Според данните в него, за 2019 година Русия е похарчила 65,1 милиарда $ или 3,9 % от Брутният вътрешен продукт.
Най-големият световен размер на разноски за въоръжаване в света през последното десетилетие е маркиран през 2019 година – 1,917 трилиона $, което е с 3,6 % повече спрямо 2018 година
През интервала 2017 – 2018 година военните разноски на Русия са намалявали, а бюджетът за защита е бил 61,4 милиарда $, което сложи страната на шесто място в международната ранглиста. През 2019 година военните разноски са се нараснали с 4,5 % и са достигнали 65,1 милиарда $, регистрира отчетът.
Едновременно с товаи е „ изкачило “ Русия на четвърто.
В Европа водеща по равнище на военните разноски за 2019 година е Германия, чийто боен бюджет е повишен с 10 % и е достигнал 49,3 милиарда $.
„ Отчасти растежът на военните разноски на Германия може да се изясни с чувството за възходяща опасност от страна на Русия, което се споделя от доста държави-членки на НАТО “, считат специалистите. Разходите за военни потребности на Франция и Англия, обаче, остават относително постоянни.
По отношение на Източна Европа също се вижда растеж на военните разноски при редица държави-членки на НАТО. В България те са се нараснали със 127 %, което се изяснява главно с заплащането на сумата за закупуване на нови бойни самолети. В Румъния този растеж е 17 %.
В отчета на института се акцентира са прегледани и военните разноски в Субсахарска Африка, където на територията на страните от този район има голям брой въоръжени спорове. Ръст на разноските има в Централноафриканската република с 8,7 %, в Демократична република Конго с 16 % и в Уганда с 52 %.
Обемът на военните разноски в Южна Америка през 2019 година остават непроменени – 52,8 милиарда $, от които 51 % се падат на Бразилия.
В Африка общите разноски за военни потребности са се нараснали с 1,5 % и са достигнали 41,2 милиарда $, а в Югоизточна Азия сумата за тях е 40,5 милиарда $, което е нарастване с 4,2 % по отношение на 2018 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР