На 87-годишна възраст почина американският художник Франк Стела.Той е доминираща

...
На 87-годишна възраст почина американският художник Франк Стела.Той е доминираща
Коментари Харесай

Почина известният американски художник Франк Стела

На 87-годишна възраст умря американският художник Франк Стела.


Той е преобладаваща фигура в следвоенното американско изкуство, изключително с ранните си минималистични произведения.

Стела е умрял в дома си в Манхатън от лимфом (вид рак, който визира кръвните кафези, наречени лимфоцити), заяви " Ню Йорк Таймс ".

В началото на кариерата си Стела рисува семпли картини, някои от които нямат за цел да оферират на феновете образна стимулация и са нищожни във връзка с цветовете - ослепителен контрастност с нереалния експресионизъм на епохата.

Ранните му произведения включват серия от картини " Pin Stripe " - огромни творби с прецизни черни линии върху празно платно - които провокират възторг в света на изкуството в Съединени американски щати.

Стела е приет за огромен американски художник, преди да навърши 25 години, и продължава кариерата си в продължение на шест десетилетия.

Той се опълчва на настояванията на критиците да интерпретира творбите му с постоянно цитираната фраза: " Това, което виждате, е това, което виждате ".

По-късно Стела изследва цвета и формата, като от време на време прави картини с неправилна форма и геометрични шарки.

През 70-те и 80-те години на ХХ в. Стела се насочва от ден на ден към триизмерни произведения, като включва в тях алуминий и фибростъкло, а най-после се насочва към статуи за публични пространства.

Музеят за съвременно изкуство в Ню Йорк предлага ретроспективи на творчеството му през 1970 година и още веднъж през 1987 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР