На останки от стенописи се натъкнаха археолозите от старозагорския исторически

...
На останки от стенописи се натъкнаха археолозите от старозагорския исторически
Коментари Харесай

Откриха нещо уникално в гроб насред Стара Загора

На остатъци от фрески се натъкнаха археолозите от старозагорския исторически музей при отварянето на зиданата с тухли и покрита с каменни плочи гробница, която бе открити в хода на избавителните разкопки в центъра на града.



В гробната камера, която се допуска че е от интервала от І до ІV в. има разхвърляни кости, които занапред ще бъдат проучвани, чака се измежду тях да има и артефакти от античността. Камерата е била отваряна през хилядолетията, огромна част от изпълнените в алено и черно стенописите са унищожени евентуално от влагата или от античните иманяри.

Български и македонски палеонтолози откриха феноменално страшилище в Долни Дисан! СНИМКИТЕ са съвсем плашещи

Някогашният древен некропол на Августа Траяна – Верея е бил проучван на няколко пъти през последните 4 десетилетия. Открити са стотици погребения и солидна римска гробница, която е съхранена в подземията на постройката на общината, само че до в този момент не е била отваряна за туристите. При последните разкопки бяха открити 23 погребения, два зидани гроба и няколко при които костите са покрити с керемиди и плоски тухли.Част от находките ще бъдат експонирани ин решето /на място/ при реализирането на плана за цялостната рационализация на площада, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.От РИМ-Стара Загора дадоха обещание детайлности за новата находка в петък.

Източник: в. Монитор
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР