На нашата планета има огромно разнообразие от животни, растения, плодове

...
На нашата планета има огромно разнообразие от животни, растения, плодове
Коментари Харесай

Топ 10 на едни от най-странните зеленчуци на земята

На нашата планета има голямо многообразие от животни, растения, плодове и зеленчуци. Част от тях познаваме доста добре, само че има такива, които са много странни и екзотични. В света има над 20 000 разнообразни зеленчуци, само че единствено 20 вземат участие в 90% от тези, които ядем. Количеството зеленчуци което ядем, е нищожно спрямо това, което има разполагаем. Нека в този момент да забележим едни от най-странните зеленчуци на земята :

10. Саликорния (Морски боб)

Саликорния са тип дребни зелени билки, които виреят наоколо до солени блата, на морския бряг и в мангровите гори. Има доста разновидности, като ядливия тип се отглежда в някои елементи на Европа и Азия. Яде се варена, на пара или сурова, като в Англия е много постоянно използвана. Там е известна под името Самфир, което се счита, че е пристигнало от френското herbe de Saint-Pierre  , което значи “билката на Свети Петър ” Подходяща гарнитура е за риба или морски блага. Готви се без сол, заради високото наличие на соли в растението. Саликорнията е идеална за диети, тъй като не съдържа съвсем никакви мазнини, само че пък съдържа доста фибри и бързо засища глада. Има позитивно влияние върху целият организъм и в последно време набира известност.

9. Радичио Variegato Di Castelfranco

Този тип радичио е листен зарзават, който наподобява на цвете покрито с кръв. Можем да кажем, че радичио Variegato Di Castelfranco несъмнено наподобява поразително. На усет е много горчив, само че доста внимателен, и става все по-популярен като спомагателен детайл към салатите. Доста постоянно срещан е в Италия, само че към този момент си проправя път по целият свят. Съдържа огромно количество витамини С и А, аскорбинова киселина и е с доста малко калории.  Изобилието от фибри и вода, както и ниското наличие на мазнини, го вършат подобаващ за диети и намаляване.

8. Момордика (Горчив пъпеш)

Момордика или горчив пъпеш е многогодишно пълзящо растение, достигащо до 5 м. височина. На Латински името му значи “хапя ”, а плодовете му наподобяват на дребни краставици, които имат горчив усет. Те се употребяват зелени и са известни ястия, салати и питиета от кухните на азиатските нации. В националната медицина се употребява като лек против диабет, вирусни инфекции, рак, ревматизъм и чернодробни болести. Използва се като пречиствател на кръвта.

7. Ока (Oxalis tuberosa)

Oкa е просвета наподобяваща на картоф и е родом от Андите. Грудките са оцветени в разнообразни цветове, а в Нова Зеландия има голяма известност. Ока са цялостни с витамин С, желязо и калий и могат да се употребяват по разнообразни способи, сходни за кореноплодните зеленчуци. Може да се пържи, вари или пече, употребява се в яхнии или супи, тъй че имаме доста благоприятни условия по какъв начин да похапваме този сладостен картоф.

6. Броколи Романеско

Ако сме израснали, мразейки броколите и се опасяваме да ги забележим в чинията ни, тогава зеленчукът от броколи Романеско евентуално ще наподобява като нещо от филм на ужасите. Броколи Романеско , или романски карфиол, е открит за първи път в Италия. Това красиво изглеждащо лакомство е изпълнено много с витамин С, витамин К, фибри и каротеноиди. Каротеноидите са естествени бранители от заболявания, които също ни оказват помощ да се чувстване енергизирани и ни подмладяват.

5. Кълнове от папрат

Кълнове от папрат – тези дребни зелени лакомства се събират от тип папрат и се хапват като зарзават. Много известни са в азиатската кухня. Имат усет, сходен на аспержи и са лесни за подготвяне. Измиваме ги и по-късно ги подготвяме в масло и сол. Съдържат доста витамини, микроелементи, протеини, йод и като цяло усъвършенстват обмяната на веществата. Изключително потребни и красиви, можем самоуверено да ги включим в нашето меню.

4. Томатио

Томатио е дребен зелен домат и е съществена съставна част в мексиканската кухня. Плодът е стипчив на усет, леко кисел, само че изцяло узрялото томатио е доста сладко и придава невероятен усет на зелените мексикански сосове. Можем да ги подготвяме на пара или да ги пържим и печем, а можем да ги употребяваме в приготвянето на яхнии и супи или мармалади и десерти. Съдържат доста витамини и минерали, които подпомогат храносмилането и битката с диабета. Изсушените томатио зеленчуци ускоряват сладостта на плодовете, сходно на сушените боровинки.

Продължаваме с Топ 3 на едни от най-странните зеленчуци на земята:

3. Овесен корен

Овесеният корен е зарзават, който има нещастието да наподобява тъкмо като кафява пръчка. Зеленчукът в действителност е сходен на пащърнака и е апетитен и повсеместен зарзават. Изненадващо е, че усетът му леко наподобява на усета на стридите, което му е спечелило прозвището „ растение стрида “. Овесеният корен може да се готви по разнообразни способи – пържен, на пюре или сварен и може да се добави към доста разнообразни ястия, да вземем за пример в салати, яхнии или супи. Изключително калоричен зарзават, който можем да използваме като гарнитура към месо, яйца или риба.

2. Нопал

Нопал е кактус, прочут като “бодлива круша ”, присъщ за региона на Мексико. След отстраняването на шипите, месестата част на кактуса става годна за консумация. Използва се в доста мексикански ястия от антични времена, както и като лекарство. Приготвянето на салати и супи от нопал може да ускори нашият имунитет – нопалът е богат на калций, калий, натрий, фибри, витамини А, В, С и К, рибофлавин и протеини. От него се прави хранителна добавка, извънредно потребна за здравето. Плодовете, които образува кактуса Нопал, са дребни и са на усет съвсем като пчелния мед. Могат да се ядат сурови или да създадем голям брой свежи питиета.

1. Лилав драконов морков

Лилавият драконов морков не е извънредно допълнение към градината и към чинията, а дори става все по-популярен. Морковите имат мирис, който предлага както пикантни, по този начин и сладки нотки. Това ги прави прелестно допълнение към салати, а като се изключи че са доста потребни, наподобяват и доста красиво в чинията. Подобно на елементарните моркови, драконовите моркови се отглеждат елементарно и можем умерено да си ги отгледаме в нашата градина. Изключително потребни, като те подобрят паметта и зрението, защищават от сърдечни удари и работят като противовъзпалителни средства.

БОНУС ЗЕЛЕНЧУК – Корен от лотус

Коренът на лотос е един от най-странните зеленчуци, които в миналото сме виждали, само че в това време е и много забавен. Съдържа някои скъпи витамини и минерали, както и доста диетични фибри. Зрелият лотосов корен би трябвало да се готви (а не да се яде суров), само че разновидностите за готвене са обширни – варене, готвене на пара и даже пържене. Подпомага производството на червени кръвни телца в организма, ускорява кръвообращението и управлява равнищата на стрес.