На мястото на жилищните сгради и магазините по една от

...
На мястото на жилищните сгради и магазините по една от
Коментари Харесай

Трагедията в Газа: Каква вина има едно шестмесечно бебе?

На мястото на жилищните здания и магазините по една от централните улици на град Газа са останали единствено купища отломки. Адли ал Колак е седнал край мястото, където се е намирала къщата му. Отломките от бетон и арматура, раздраните облекла и страниците от книги издават, че в миналото на това място е кипял живот. По време на въздушните удари Адли Колак е изгубил 21 от своите близки.

“Не мога да опиша възприятията си - изпитвам меланхолия, горест, боязън. Въобще не мога да проумея какво се случи ”, споделя мъжът. “Още съм в потрес. Всичко се промени единствено за минути. Къщата се срина и всички се оказаха под руините “. Адли още чува виковете на своите близки, молещи за помощ. Сред затрупаните е имало и деца.

“Каква виновност има едно шестмесечно бебе? Да не би да е изстрелвало ракети против Израел? ”, реторично пита мъжът.

" Нож в сърцето "

Домът на семейство Абу Алуф също е опустошен по време на обстрела. Анас тъгува по своята избраница Шаима. “Бяхме говорили няколко пъти през този ден, в това число вечерта, когато внезапно се чу доста тежка детонация ”. Линията прекъснала. Анас ѝ изпратил бързо известие, само че отговор не последвал.

Над 10 часа избавителни екипи търсили оживели под срутените здания на улица “Ал Уехда ” в Газа. Накрая Анас разбрал, че годеницата му към този момент не е измежду живите. Трупът ѝ бил закаран в правосъдна медицина. “Имаше усмивка на лицето ”, спомня си мъжът. “Имах чувството, че нож разряза сърцето ми на две. Но в този момент тя е на едно по-добро място. ”

Чичото на Шаима - Айман Абу Алуф - също е измежду умрелите. Той е бил доктор и е отговарял за екипа, който се бори с Ковид-19 в болничното заведение “Ал Шифа ” в Газа. „ Тук всички са шокирани “, споделят неговите сътрудници.

Израелската войска упреква Хамас, че построява военна инфраструктура в жилищни квартали, с цел да употребява цивилното население като жив щит.  Жителите на улица “Ал Уехда ” споделят, че израелската войска не е предизвестила за обстрела, с цел да могат да се скрият в точния момент.

Конфликтът в Газа, който продължи 11 дни, лиши живота на 248 палестинци, измежду които 66 деца. Смъртта на цивилни жители породи доста въпроси, да вземем за пример за набелязването на жилищни зони като цели на ракетните удари. В Израел умират 12 души по време на конфликтите, измежду тях и едно дете. Хамас изстрелва над 4000 ракети в посока Израел.

Ужасът на войната се повтаря още веднъж и още веднъж

Жителите на линията Газа усетиха последните дни като по-тежки и ужасни от събитията през продължителната война от 2014 година. След като бе реализирано помирение в петък вечерта, доста от жителите на Газа за пръв път излязоха на открито, с цел да напазаруват, или просто с цел да огледат разрушенията.

Повечето от тях имат чувството за едно безспирно дежавю. В последните години имаше три войни сред Хамас и Израел, както и редица по-малки военни конфликти.

Въпреки разрушенията и жертвите, и този път от Хамас се оповестиха за спечелили. Жителите на Газа се радват на примирието, само че не са оптимисти за бъдещето. “Нищо хубаво няма да последва ”, споделя Сузане Абу Шабан. “Смятам, че мнозина щяха да изоставен Газа, стига да можеха ”.

По преценка на Организация на обединените нации в последния спор са разрушени над 750 жилищни здания. Хиляди къщи и магазини са потърпевши от ударите. По време на спора над 70 000 души е трябвало да изоставен домовете си, наранени са 53 учебни заведения, 11 клиники, както и инфраструктурата по водоснабдяването и електрозахранването. Всичко това допълнително  задълбочава икономическата рецесия и растящата беднотия в Газа.

Блокада от всички страни

Възстановяването на Газа ще изисква големи усилияСнимка: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

От 14 години линията Газа е блокирана от Израел, а в това време към този момент и от Египет. Откакто Хамас пое контрола над линията, Израел още повече стегна контрола по земя, въздух и вода. Палестинците в Газа назовават блокадата “колективно наказване ”.

Израел управлява вноса и износа на първични материали за да осуети импорта на материали, които биха могли да се употребяват за градеж на тунели и военни укрепления. След последната война през 2014 година се построи специфичен механизъм за възобновяване на Газа. По този метод се заобикалят директните контакти с Хамас, която доста страни преглеждат като терористична организация.

„ Работата по възобновяване ще бъде голяма ”, споделя Мохамед Абу Мугайсееб, заместник-медицински координатор на организацията “Лекари без граници ” в Газа. На една от техните клиники в град Газа са нанесени вреди от въздушните удари в последните дни. Но психическите контузии на хората са най-тежките последствия от спора. “Два милиона души страдат от тях ”, споделя лекарят и прибавя: “Бомбардировките бяха доста интензивни. Тези 11 дни се усетиха като 11 години ”.

Вижте и тази изложба със фотоси на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР