На косъм виси ратификацията на Преспанското споразумение в гръцкия парламент,

...
На косъм виси ратификацията на Преспанското споразумение в гръцкия парламент,
Коментари Харесай

Голямата гръцко-македонска сделка виси на косъм в Атина?

На косъм виси ратификацията на Преспанското съглашение в гръцкия парламент, написа английският в. Файнейшъл таймс.

Изданието разяснява обстановката в Атина откакто военният министър Панос Каменос подаде оставка в символ на противоречие с подписания през лятото от министър председателите на Гърция Алексис Ципрас и Македония Зоран Заев за смяна на името на някогашната югославска република. След отдръпването на Каменос лявата коалиция СИРИЗА остана с 145-ма депутати (и един независим) в 300-членния парламент и утвърждението на съглашението е сложено под въпрос.

Ципрас организира среща с ръководителя на органа на законодателната власт Никос Вуцис и изиска избор на съмнение. "Ние ще проведем дебатите по съкратената процедура. Дискусиите ще се проведат в границите на два, а не за три дни ", сподели шефът на депутатите. Той добави, че основното гласоподаване ще се организира в сряда.

Междувременно Ципрас получи лъч вяра от собствен противник. Лидерът на центристкото "Движение за промени ", което има 20 законодатели, Павлос Христидес съобщи, че неговите съпартийци ще гласоподават по съвест и на вота, и на вероятно съвещание за ратификация на Преспанското съглашение.

Към този миг Ципрас има поддръжката на най-малко един народен представител от "Независими гърци " (партията на Каменос), само че не му доближават още четирима парламентаристи до заветните 151 гласа.

Освен "Независими гърци " срещу съглашението се афишира най-голямата опозиционна мощ консервативната партия "Нова народна власт ", която води в социологическите изследвания. Срещу документа са и крайнодясната групировка "Златна зора ", и крайнолевият парламентарист Танасис Теохарополус (общо 100 депутати).

Лондонското издание напомня още едно изявление на Ципрас. Вчера той не изключи страната му да тръгне към избори 3 в 1 - локални, за Европейски и гръцки парламент, разясни вестникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР