Украинският президент Владимир Зеленски отмени посещението си в Испания, което

...
Украинският президент Владимир Зеленски отмени посещението си в Испания, което
Коментари Харесай

Зеленски отмени визитите си в Португалия и Испания. Защо?

Украинският президент Владимир Зеленски анулира визитата си в Испания, което трябваше да се състои идващия петък, 17 май. За това пише EFE, базирайки се на източници в кралския замък, видя GlasNews.

Причините за анулацията на визитата, което трябваше да бъде първото посещаване на Зеленски в Испания, не бяха обявени в двореца Сарсуела. Предполагаше се, че украинският водач ще организира среща с ръководителя на испанското държавно управление Педро Санчес, с цел да подпише съглашение за сигурност.

Дипломатически източници споделиха, че пътуването на украинския президент, което трябваше да включва и Португалия, е анулирано заради сложната обстановка на фронта, защото окупационните сили започнаха атака в северната област Харков.

Кралският дом на Испания публично удостовери обстоятелството на визитата на Зеленски в Испания в петък, 17 май, и че ще бъде признат от крал Фелипе VI. Само два часа по-късно обаче, на конференция в централата на външното министерство в Мадрид, ръководителят му Хосе Мануел Албарес не удостовери визитата на Зеленски.

„ Не имам намерение да разясня, удостоверявам или отхвърлям каквито и да е придвижвания на президента Зеленски където и да е по света, на първо място от съображения за сигурност “, сподели той.

По време на същата конференция португалският външен министър Пауло Рангел също сподели, че от съображения за сигурност не е рационално да се дават детайлности по отношение на възможното посещаване на Зеленски в Лисабон.

„ Често решенията за тези визити се вземат в последния миг, тъй че няма смисъл да се спекулира “, сподели той.

Към момента няма публично удостоверение за анулацията на визитата от самия Владимир Зеленски или от канцеларията на президента.

На 13 май испанското издание El Pais, базирайки се на държавни източници, заяви, че Зеленски ще посети Мадрид през идващите дни, за да подпише двустранно съглашение за сигурност сред Испания и Украйна дружно с премиера Педро Санчес.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР