Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова следващият премиер на Северна Македония

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова следващият премиер на Северна Македония
Коментари Харесай

Мицотакис: Очаквам новият премиер на РСМ да спазва Преспанското споразумение

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани идващият министър председател на Северна Македония да съблюдава Преспанското съглашение.

" Очаквам новият министър председател да съобщи ясно, че съблюдава Преспанското съглашение и че името на страната му е Северна Македония и ще го употребява във и отвън страната си ", сподели Мицотакис в изявление за гръцката телевизия Star.

Мицотакис уточни, че Атина се стреми към положителни двустранни връзки и съблюдаване на договореностите.

" Видях някои изявления на президента на Северна Македония и мисля, че тя отстъпи малко от първичните си изказвания. Ние се стремим към положителни връзки със Северна Македония, само че доста пъти сме казвали, че положителните връзки минават през спазването на същината на Споразумението, подписано от двете страни ", сподели гръцкият министър председател.

Той повтори позицията на своята партия " Нова Демокрация ". Според него Преспанският контракт има " доста проблеми, които виждаме в този момент във връзка с признаването на македонския език и народност ".

" Но Споразумението дефинира едно име за всички и съседите би трябвало да го съблюдават. Очаквам новият министър председател, когато и незабавно откакто постави клетва, да даде ясно изказване, че съблюдава Преспанското съглашение и че името на страната му е Северна Македония и ще го употребява във и отвън страната си ", акцентира Кириакос Мицотакис.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР