На какво се дължи промяната в решението за предвиденото увеличение

...
На какво се дължи промяната в решението за предвиденото увеличение
Коментари Харесай

Ще падне ли процентът на увеличение на пенсиите от 1 юли

На какво се дължи смяната в решението за плануваното нарастване на пенсиите от 1 юли? Налични ли са средствата за нарастването в държавния бюджет и какво ще се случи с пенсионното обезпечаване в близкото бъдеще? Темата в студиото на " Твоят ден " по NOVA NEWS разясняват някогашният заместник-министър на труда и обществената политика Зорница Русинова и ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Заради плануваната по-ниска инфлация от Националния осигурителен институт оферират от 1 юли пенсиите да се усилят с 10, а не с 11%.

Осъвременяването на пенсиите се пресмята в края на календарната година по " швейцарското предписание ". Сметката се получава при събирането на 50% от растежа на инфлацията и 50% от растежа на междинния застрахователен приход. Така индексацията от 1 юли трябваше да е 11%, само че новите планове сочат друго.

„ Всъщност точният %, който се получава по „ швейцарското предписание ”, е 9,95. Но защото се закръгля, става 10,00%. За нас това е вярното решение. Държавата пари няма – тя не може да даде нещо на някого преди да го е взела от различен ”, означи Велев.

В допълнение, в България се следи най-високото нарастване на възрастта за пенсиониране през последните 25 години по данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

„ Когато приказваме за пенсионна система, първо трябва да върнем стабилността и вярата на хората в нея. Продължителността на живота зависи до огромна степен и от ограниченията за опазване на здравето и решение на демографските проблеми в страната ”, каза Русинова. 

Разчетите на Финансовото министерство демонстрират, че в идващите години индексацията на пенсиите ще понижава. По този начин през 2027 г. може да стигне до 4%, ако ходът на сегашната инфлация се резервира.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР