„На фона на поредните разговори на високо ниво в Москва

...
„На фона на поредните разговори на високо ниво в Москва
Коментари Харесай

Божидар Колов: Русия разполага единствено със средствата на принудата

„ На фона на следващите диалози на високо равнище в Москва – този пъти сред Путин и немския канцлер Олаф Шолц – тактиката на Кремъл остава непроменена: всички карти са на масата “. Това сподели политологът Божидар Колов в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “, което се излъчва по TV+.

„ При неналичието на икономическа и „ мека “ мощ, Русия разполага само със средствата на принудата, с цел да наложи ползите си в „ близката чужбина “. Ситуацията в и към Украйна мощно припомня на войната в Грузия през 2008 година, когато единствено няколко месеца откакто вратите на НАТО бяха отворени за Тбилиси и Киев, съветската войска нахлу в кавказката страна, окупира редица градове и след това призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия. По-малко от година по-късно Русия и Съединени американски щати натиснаха “reset бутона “ и Грузия беше забравена “, разяснява политологът.

„ Тези цикли на борба и доближаване основават два рискови прецедента: Русия да има глас на интернационалната сцена единствено когато работи като агресор и Източна Европа да има значение единствено когато се явява жертва на съветска експанзия. Ако задачата на Запада е гарантирането на мира и сигурността в Източна Европа, то на този стадий политиките наподобяват по-скоро контрапродуктивни и би трябвало да се премислят в посока на повече вложения и повишаване на виталния стандарт на украинци, молдовци, грузинци. Само сходна политика би направила режима в Москва да наподобява още по-неадекватен в очите на съветските жители “, съобщи още Божидар Колов.

Какво още сподели той, можете да научите като изгледате видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР