На европейския газов пазар се случва нещо странно. След дългата

...
На европейския газов пазар се случва нещо странно. След дългата
Коментари Харесай

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

На европейския газов пазар се случва нещо необичайно. След дългата зима газовите складове са съвсем празни. Руският държавен тръст Газпром би могъл да усили доставяните количества, само че не го прави, въпреки че цените неотдавна доближиха рекордно високи стойности за последните 13 години. Това усилва заплахата Европа да се окаже без задоволително ресурси от газ през идната зима. На фона на това развиване направи усещане новината, че Газпром не е резервирал спомагателни потенциали за пренос на газ през Украйна, въпреки че доставките на съветски газ за Европейски Съюз през този месец ще намалеят с над 2 милиарда кубически метра заради ремонтни работи.

Защо Газпром се държи по този метод?

Възниква въпросът какво цели Газпром с това умишлено предизвикателство на недостиг на газовия пазар? Може би желае да увеличи цените, както Русия в този момент прави на петролния пазар, като дружно със страните от ОПЕК понижава добива, а с това и експорта на суровината? „ Газпром наподобява желае да усъвършенства освен цените и количествата, само че и да оказва напън, с цел да се приключи плана „ Северен Поток 2 “, установи Йоахим Ендерс, началник на берлинската консултантска компания „ Ganexo “.

Газпром, на собствен ред, декларира пред Дъждовни води, че извършва всичките си договорни отговорности. Независимият специалист по проблемите на газовите доставки Хайко Ломан се пита за какво Газпром не уголемява доставките си за Европа, макар растящите цени и търсене. Той споделя: „ Прави усещане, и това е нещо в действителност ново, че Газпром извършва своите договорни отговорности, като изтегля извънредно огромни количества газ от хранилищата си в Европа, а може би даже и като закупува спомагателни количества на европейския пазар. Това най-малко се чува от търговците на суровината “, споделя Ломан.

В резултат на тези дейности двете най-важни газови складове на Газпром в Европа – в немския град Реден, което е най-голямото в Европейски Съюз, и това в австрийския Хайдах - при започване на лятото бяха съвсем напълно изпразнени. „ Това е извънредно извънредно за Газпром и явно се нуждае от някакво политическо пояснение “, споделя специалистът.

" Западните ни сътрудници ще би трябвало да привикват "

Подобно пояснение може елементарно да се откри в формалните съветски медии. Държавната организация „ Новости “ дава следното пояснение за тактиката и тактиката на концерна: “Когато се прави оценка на дейностите на компанията на европейския пазар, би трябвало непрекъснато да се има поради едно: че Газпром би трябвало да приключи газопровода Северен поток 2 “. В същата информация напълно недвусмислено се признава, че „ Русия задържа своите доставки “, само че не за да цялостни своя бюджет или бюджета на страната с пари. „ Втората и не по-малко значима цел се състои в това нашите западни сътрудници да привикват с очевидния извод, че обезпечаването на тяхната енергийна сигурност е допустимо единствено в тясно партньорство с Русия “.

За задачата на това „ привикване “ Европа очевидно ще получава през Украйна единствено толкоз газ, колкото бе планувано в подписания в края на 2019 руско-украински петгодишен контракт за директни доставки. В този контракт обаче е записано, че в първата година - а това е 2020-та, директните количества са в размер на 65 милиарда куб. метра, а след това - от 2021 до 2024 - ще спаднат до 40 милиарда куб. метра. Причината за това е, че при сключването на контракта Газпром е очаквал скорошно довеждане докрай на „ Северен поток 2 “, което обаче бе осуетено от американските наказания. Така се стига до сегашната обстановка, в която Европа получава през Украйна доста по-малко съветски газ, в сравнение с ѝ е нужен, а Газпром умерено може да твърди, че извършва всичките си договорни отговорности, като изсмуква и последните запаси от своите складове.

Опит за изнудване?

В последна сметка това може да докара до такава степен, че през есента, вероятно още през септември, съветският държавен тръст ще сложи европейците пред избора: или незабавно давате позволение за употреба на „ Северен поток 2 “, или ще имате големи проблеми със снабдяването с газ през зимата, тъй като нашите складове са празни, а доставките през Украйна не желаем да усилваме. Експертът Хайко Ломан към този момент не има вяра, че ще се стигне до сходен опит за изнудване и споделя: “Газпром до момента в никакъв случай не е упражнявал напън над западноевропейските си сътрудници или най-малко няма сходни случаи, които да са станали известни. Ако в този момент се стигне до сходен казус, това ще се отрази опустошително на имиджа на Газпром. Това би нажежило и без друго острите полемики в Европа по отношение на бъдещата роля на газовите доставки в подтекста на декарбонизирането на стопанските системи и ще укрепи позициите на тези, които упорстват за отвод от използването на газ “, споделя специалистът пред Дъждовни води. Но преди този момент Европа би се оказала пред сериозен проблем.

Автор: Андрей Гурков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР