На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество представителите

...
На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество представителите
Коментари Харесай

Работодателите се обявиха против административното увеличение на минималната заплата

На днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие представителите на работодателските организации се оповестиха срещу административното увеличение на минималната работна заплата, заяви Българска телеграфна агенция.

Бюджетът за следващата година е разчетен при минимална заплата от 510 лева, с близо 11% по-висока от тазгодишните 460 лева, а през днешния ден тристранката трябваше да разиска проектопостановление на държавното управление с този размер.
Предложението се поддържа от синдикатите, само че всички представители на бизнеса предстоящо се оповестиха срещу.

Министърът на труда Бисер Петков означи, че служащ, получаващ минимална заплата, ще взима чисто 397 лева откакто заплати налозите и осигуровките си. Сумата надвишава с 23% линията на беднотия, която е 321 лева

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев означи, че половината от работещите в Европейски Съюз са в страни, в които няма месечна минимална работна заплата. По данни, представени от Велев, междинната заплата в страните без минимална заплата е с 60 % по-висока от тези, в които я има. Където има по-зрели индустриални връзки и се договарят минималните заплати, има и по-високи приходи на трудещите се, съобщи той.

Велев направи сметка, че в случай че се прибавят и начисления като клас прослужено време към минималната заплата, то съотношението минимална - междинна заплата ще е над 51 на 100 при приблизително 42 на 100 за Европейски Съюз. В България над 400 000 души са на минимална работна заплата.

Председателят на АИКБ предвижда, че с това движение на повишаване в области като Видин, Благоевград и Кюстендил съотношението минимална работна заплата към междинна ще доближи към 85-90 %.

Според синдикатите нарастването е неотложно. Те отхвърлиха да вземат участие в полемики, които съгласно тях се водят към този момент повече от двайсет години. От КНСБ показаха, че минималната заплата в страната продължава значително да изостава от другите страни -членки на Европейски Съюз.

Работодателите и синдикатите поддържаха предлагането за ратификация на Конвенция 131 на МОТ, която да стане основа за договаряне на механизъм, по който минималното заплащане да се дефинира отсега нататък. се чака да даде опция за договаряне на механизъм за установяване на минималното заплащане. Предстои конкретизиране по превода на един термин в конвенцията.

Тристранката поддържа целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и оферти за промени на Наредбата за разпределяне и погашение на парични компенсации за безработица и на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР