На днешното си заседание Централната избирателна комисия ще обяви нова

...
На днешното си заседание Централната избирателна комисия ще обяви нова
Коментари Харесай

ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за още машини за изборите

На днешното си съвещание Централната изборна комисия ще разгласи нова социална поръчка за доставка на спомагателен брой машини за изборите. Това разгласи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя се надява този път да има изпълнител, който да достави спомагателния брой устройства. " Дори това да не се случи, считам, че с наличния брой машини ЦИК може да обезпечи машинното гласоподаване. Но въпреки всичко по-добре да има допълнително изборни секции с повече от една машина ", добави ръководителят на комисията.

Тя посочи, че новата социална поръчка ще е същата като оповестената след насрочването на изборите. Тогава обаче двете предложения надвишаваха оптималната планирана стойност с сред 300 000 и 500 000 лв.. След като поръчката беше прекъсната, е поискано мнение от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена последваща социална поръчка. Нейкова уточни пред Българска национална телевизия, че имат увещание, че сега, в който се подписа контракт, финансирането ще бъде обезпечено по бюджета на ЦИК.

По мотив финансовия спор със " Сиела Норма " ръководителят на комисията акцентира, че на 5 юли ЦИК е изплатила цената на машините - към 43 млн. лв. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от " Информационно обслужване " за изборите на 11 юли, са на ЦИК. С контракта от месец февруари има неизплатени към 4 млн. за софтуера, който е предаден на изборната комисия, само че стои неуреден въпросът с правото на използването му от страната независимо. Тези взаимоотношения със " Сиела Норма " би трябвало да бъдат уредени по метод, който подсигурява изборния развой, а не, който е в интереса на един търговец. Не може да се слагат условия на страната, посочи Нейкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР