На днешния ден през 1938 г. се ражда едно от

...
На днешния ден през 1938 г. се ражда едно от
Коментари Харесай

Аристократизъм и лице на Мадона. Или просто се раждаш Невена Коканова...

На днешния ден през 1938 година се ражда едно от най-красивите си и надарени женски лица на българското кино и спектакъл. Незабравимата. Жената с огромна писмен знак, в която всички бяха влюбени и още са.

Невена се е родена в град Дупница. Семейството ѝ е извънредно забавно. Майка ѝ по бащина линия произлиза от остарелия български жанр Манджукови, а по майчина се родее с австрийската аристократична династия Фон Хелденберг. Баща ѝ е офицер от царската войска.

" Лицето на Невена е постоянно такова, каквото би трябвало да бъде. Сякаш измислено, с цел да те смущава. За да те влюбва. Има неща, които не могат да се научат. Едно от тях е лицето. То е заричане за личен свят, който се опитваш да разголваш. Без да нараняваш. Лицето в никакъв случай не е лице за всички. То е лице за този, който умее да чете човешките лица. Да беседва с чертите. Да целува мислите. И чак най-после да приближи устните. За да прогледне през тях дълбочината на един живот. Всичкото това болене. Няма формула за изтънчено лице. Просто се раждаш Невена... "

 Невена Коканова

Така я разказва в биографичната си книга, отдадена на нейните персона и гений, журналистът Георги Тошев - „ Невена Коканова: Коя съм аз? “

Първата си изява в киното Невена прави едвам на 19 години - като Ема от кино лентата „ Години за обич “ (1957). Критиката е впечатлена, а феновете – извоювани... Завинаги. На същата тази нежна възраст Невена към този момент е омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев, или Шарлето, както го назовават всички. Любовта сред тях пламва на снимачната площадка на кино лентата на Янко Янков „ Години за обич “. Една обич, която се придвижва в действителния живот, с цел да оцелее през годините.
                         

Публикация, споделена от (@ekaterinayankova) на Дек 11, 2018 в 10:11 PST

След сполучливия ѝ дебют в киното над Невена стартират да се изсипва дъжд от оферти. Една след друга следват звездните ѝ превъплъщения в незабравимите женски облици на Ирина от „ Тютюн ”, Жана от „ Инспекторът и нощта “, Лиза от „ Крадецът на праскови “, Ана от „ Карамбол “, Неда от „ Отклонение “, Герда от „ С мирис на бадеми “, Тинка от „ Момчето си отива “ и така нататък
                         

Публикация, споделена от (@soviet_actor) на Дек 10, 2019 в 8:44 PST

Толкова същински и пълнокръвни, каквито единствено събитие като Коканова може да извае. Нейната брилянтна и неподражаема актьорска игра направи доста от тези филми шедьоври, бисери от съкровищницата освен на българската, само че и на международната кинокласика!

Няма по какъв начин да не споменем и трогателната любовна история сред нея и сръбския артист Раде Маркович. Една история, наподобяваща сюжет от типичен филм. Една изпепеляваща обич, която пламва на снимачната площадка на кино лентата „ Крадецът на праскови ” (1964).
                         

Публикация, споделена от (@scentoflinden_movie) на Юли 27, 2019 в 1:40 PDT

След 7-годишен плевел романс Невена и Раде се разделят. Разкъсвана сред любовта и дълга към брачна половинка си, Невена обезверено избира фамилния заслон. Между нея и Раде обаче любовта не угасва. В продължение на десетилетия те си разменят разтърсващи любовни писма. Той не стопира да я чака. Така и не съумява да я дочака. Тя умира от рак. До последния си мирис Раде не може да си елементарни, че не е могъл да каже на своята Невена последно „ Обичам те ”.
                         

Публикация, споделена от (@bulgariantruth) на Авг 13, 2017 в 9:14 PDT

Когато е в Кан, обляна от светлините на прожекторите, в компанията на най-големите кино звезди в света, тя е единствено на 23 години. А ръководителят на журито - огромният френски публицист Андре Мороа, я посреща пред фамозния червен килим, целува ръката ѝ и ѝ споделя: ”Вие ме развълнувахте! ” Това се случва пред великите Фелини, Висконти, Хичкок, Клаудия Кардинале, Жана Моро, Грегъри Пек, Бърт Ланкастър. А българският ”Тютюн ” е в компанията на филми шедьоври.

Отива си на 3 юни 2000 година, само че остана в сърцата ни все по този начин омайваща и магнетична, фина и непокорна, изящна и благородно красива, с усмивка на Мадона и очи на чаровница – такава каквато постоянно е била и ще я запомним.
                         

Публикация, споделена от (@bulgariantruth) на Авг 13, 2017 в 9:10 PDT

След гибелта ѝ в символ на поклонение пред нейния гений Министерство на културата взаимно с „ Бояна Филм “ учредяват кино премия за обещаващ кино дебют на актриса - „ Награда на името на Невена Коканова “.

На край дано да си напомним някои от най-красивите и мъдри разсъждения и мисли на Невена Коканова за нещата от живота и любовта:

„ Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, постоянно съумява. "

„ Да напиша книга за живота си? Не. Това биха били страниците на моята душа, а нямам ли още бели (страници), върху които желая да пиша? Това ли е повода … не знам и аз. Или фактически – аз знаех по какъв начин да се държа пред хората, само че това, което е мой свят, мисля, че е доста фактически мое и няма всеки право да ми го допре, да го пипне, да го помирише, да го вкуси … от кое място накъде? Това е моят си живот. “
                         

Публикация, споделена от (@g.bg.insta) на Сеп 26, 2017 в 5:33 PDT

„ Любовта има толкоз доста лица! Можеш да я откриеш на всички места, в случай че очите на душата ти са отворени… Не бих споделила, че любовта е възприятие. Тя е положение на цялото твое създание. То е трамплин, от който душата ти се извисява, всички кафези на организма доближават висшия си заряд. Тогава си по-работлив, по-талантлив, по-градивен. “

„ Мразя да приказвам за моите компликации. Срамота е да говоря за тях, когато обичта на толкоз хора ме съпровожда от първото кокиче до последните хризантеми. “

„ Аз съм артистка. Животът е моето занимание. “
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР