На девети октомври в Австрия ще бъдат произведени избори за

...
На девети октомври в Австрия ще бъдат произведени избори за
Коментари Харесай

Рекорден брой кандидати на президентските избори в Австрия

На девети октомври в Австрия ще бъдат създадени избори за президент. Право на присъединяване имат претендентите, които показват на Федералната работа за осъществяване на изборите шест хиляди подписа-декларации в поддръжка на кандидатурата си. Срокът за показване на декларациите изтече през днешния ден в 17 часа и към този момент са известни имената на участниците в надпреварата за президент на републиката. Рекорден е техният брой – за първи път претендентите са седем.

За втори президентски мандат в конкуренцията влиза настоящият президент Александър Ван дер Белен, който през днешния ден показа 25 000 подписа. В малко изказване за пресата той съобщи, че неговата цел е още на първия тур да получи безусловно болшинство. Като свои мощни страни Ван дер Белен посочи опита, независимостта и стабилността. Президентът добави, че триумфът зависи от присъединяване на популацията в изборите и за следващ път съобщи, че няма да взе участие в телевизионни полемики, като означи, че даже единствено изразът „ политически двубой “ му звучи отблъскващо.

За подобен двубой обаче приканва претендентът на Австрийската партия на свободата, юристът Валтер Розенкранц, който показа 18 500 заявления в поддръжка на кандидатурата си. Целта на Розенкрац е да се класира на второ място на първия тур и да се яви против Александър Ван дер Белен на втори тур. Той се дефинира като „ претендент на центъра “ и чака да получи гласове и от редиците на Австрийската национална партия, и от Австрийската социалдемократическа партия, които не издигат свои претенденти.

Според събраната покрепа в надпреварата за президентският пост могат да се включат още петима претенденти.

С 9000 заявления за конкуренцията се класира Хайнрих Щаудингер, производител на обувки от Долна Австрия, за който централни тематики в предизборната акция ще са бедността и опазването на природата.

Тасило Валентин, правист и някогашен коментатор на вестник „ Кронен цайтунг “, който поддържат 18 000 души.

Блогърът Гералд Грос, някогашен политик от Австрийската партия на свободата и на отделилата се от нея партия Съюз за бъдеще на Австрия, влиза в надпреварата с 9000 поддръжници. Грос разгласи, че в случай че завоюва изборите, в деня на полагане на клетва ще уволни държавното управление. Той обоснова това свое решение с привършване на търпението на хората и неналичието на доверие в държавното управление. Освен това Грос съобщи, че има желание да понижи заплатата на президента.

Председателят на партията, оповестила се срещу ограниченията против КОВИД „ Хора, независимост, съществени права “ Михаел Брунер, участващ с 15 000 поддръжници, евентуално ще сложи в центъра на предизборната си акция държавната политика против ковид. Брунер също разгласи желанието си да уволни държавното управление.

Основателят на Бирената партия, медикък и поп артист Доминик Власни, също показа своите 6000 заявления. В програмата му участват тематики като солидарността, опазването на околната среда, човешкото отношение към бежанците.

Днес и на следващия ден показаните заявления ще бъдат преброени и тествани. Желание да вземат участие надпреварата за държавен глава са изразили още четирима души, които обаче към момента не са събрали нужния брой поддръжници. Ако желаят, те могат да подадат молби за удължение на крайния период до вторник. В събота вечер Федералната работа за осъществяване на изборите ще реши дали молбите им ще бъдат задоволени. Така че окончателният брой на претендентите ще бъде избран на осми септември.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР