На борсите в страната вече липсват основни строителни материали, алармира

...
На борсите в страната вече липсват основни строителни материали, алармира
Коментари Харесай

Основни строителни материали у нас липсват, вследствие на конфликта в Украйна

На тържищата в страната към този момент липсват съществени строителни материали, сигнализира Пламен Михалев, ръководител на Областното посланичество на Камарата на строителите в Стара Загора.

" В началото на годината нарастнаха доста строителни първични материали и материали, което се дължеше основно на повишаването на енергоносителите ", сподели Михалев в изявление за БНР. По думите му, с военната обстановката в Украйна казусът се е задълбочил и към този момент на тържищата за строителни материали липсват съществени артикули като стомана и всичките й производни, като ламарини, профили, арматурно желязо.

" От началото на март търговците, предлагащи посочените първични материали и материали, стопираха да ги продават. Причината е, че огромна част от посочените материали се внасят от Русия и Украйна. "

Михалев разясни, че в този момент се продават последни количества, като преди два дни е продадено малко количество арматурно желязо на цена от 2100 лв., като единствено преди месец тя е била към 1500 лв., т.е. повишаването е с 40%.

Заводите произвеждащи стомана у нас стопираха работа, защото от края на февруари нов транспортен съд със първични материали не е пристигал, означи ръководителят на Камарата на строителите в Стара Загора.

Той уточни, че браншът ще търси благоприятни условия за импорт от други страни, само че не е ясно към този момент от кое място, защото в Турция да вземем за пример има възбрана за експорт на стомана.

Експертът изрази опасения, че даже скоро спорът в Украйна да завърши, веригите за доставки няма да се възстановят бързо.

Той акцентира, че от началото на годината има повишаване освен на металите, само че и на всички строителни материали, като бетона да вземем за пример е поскъпнал с 20%.

Михалев добави, че всички фабрики за произвеждане на строителни материали у нас работят на природен газ, тъй че откакто той нараства, неизбежно е и строителните материали да покачват цените си.

Върви се към оскъпяване и на новото строителство, а построяването на някои обекти се забавя, сподели още Михалев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР