След окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) бившият полицай

...
След окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) бившият полицай
Коментари Харесай

Доживотен затвор за бившия полицай Венцеслав Караджов за убийството на родителите му

След дефинитивно решение на Върховния касационен съд (ВКС) някогашният служител на реда Венцеслав Караджов ще изтърпява наказването „ пожизнен затвор “ за предумишленото ликвидиране на родителите му, осъществено с особена свирепост и с користна цел, оповестиха от съда.

Тричленен състав на Върховен касационен съд оставя в действие решение от 9 октомври предходната година на Апелативен съд – Пловдив. Решението е дефинитивно. Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложеното наказване и правосъдното решение е оповестено. Делото е формирано по касационни тъжби на Венцеслав Караджов и на бранителя му.

Подсъдимият е приет за отговорен за това, че на 15 май 2016 година в гр. Пловдив преднамерено умъртвил родителите си с особена свирепост и с користна цел. Наложено му е наказването „ пожизнен затвор “.

В претекстовете си висшите съдии установяват, че въз основа на всички изложени доказателства въззивната инстанция е достигнала до разумния извод, че родителите на подсъдимия са убити след 19:00 ч. на 15 май 2016 година Установявайки времето на осъществяване на действието, апелативният съд е приел, че негов създател е Венцеслав Караджов и че е оборено алибито му за времето от 19:00 ч. до 22:00 ч. на 15 май 2016 година

До този извод въззивната инстанция е достигнала след изчерпателен, акуратен и справедлив разбор на показанията на брачната половинка на подсъдимия и неговата тъща, както и на направени материални доказателствени средства, получени при потребление на специфични разследващи средства, и по-конкретно записи на диалози, извършени сред двете свидетелки, някои от тях и с присъединяване на малолетния наследник на подсъдимия. Верни са и изводите на въззивния съд, че подсъдимият е познавал навиците на родителите си и е знаел, че след 19:00 часа те се прибират в къщата си, с цел да вечерят и гледат телевизия, и че нормално по това време не ги посещават съседи и другари, които биха го заварили на мястото на престъплението.

Според висшите съдии, подсъдимият, въпреки и единствен правоприемник на потърпевшите, не е бил подготвен да чака откриването на наследството по натурален път и доказателство за това са напъните му в годините по всевъзможен метод (чрез завеждане на цивилен и наказателни каузи, сигнали до административни органи, непрекъснати кавги и разправии и т. н.) да принуди потърпевшите да го признаят за едноличен притежател на целия парцел.

В решението на Върховен касационен съд се обобщава, че апелативният съд, анализирайки задълбочено доказателствата, е достигнал до законосъобразния извод, че подсъдимият освен е имал претекст да реализира действието, само че е разполагал и с справедлива опция да го извърши, подготвил се е за това и е осъществил закононарушението. Законосъобразни са и изводите на въззивната инстанция по отношение на съществуването на всички квалифициращи детайли от състава на закононарушението.

Отчетено е събитието, че подсъдимият е осъществил едно от най-тежките закононарушения – съзнателно умъртвяване на човешко създание, като в съответния случай лишените от живот са две лица. Извършеното действие е и най-морално укоримата човешка демонстрация – ликвидиране на родителите, хората, които са основали и отгледали подсъдимия, обезпечили са му опция за приемане на обучение, помогнали са му да сътвори комфортно и пространно жилище за личното си семейство, пренебрегнали са своите потребности пред неговите, примирили се да живеят в мизерни условия, което се е оказало незадоволително за техния наследник. Особената тежест на съответното действие е обусловена и от подбудите и претекстовете на подсъдимия за неговото осъществяване – напълно финансови.

Начинът, по който са умъртвени жертвите – с изпразване в телата им на целия пълнител на револвера, с последни контролни изстрели от упор в лицето на майката и шията на бащата, основателно охарактеризиран от предходните съдилища като екзекуция, самичък по себе си разкрива високата степен на социална заплаха освен на действието, само че и на самия деятел. Фактът, че причинителят е полицейски чиновник, предназначен да съблюдава закона и да пази жителите от закононарушения, също дефинира действието като извънредно тежък случай на ликвидиране. Използването от подсъдимия на професионалните му умения и познания като служител на реда, в прорез със отговорностите му като страж на законността, главно с цел да приготви закононарушението, да го извърши и да прикрие следите си, го характеризира като изключително рисков за обществото субект.

Припомняме, че на 17 май подсъдимият се барикадира в жилището си в Пловдив, а по-късно се съобщи на органите на реда. Според юриста му, той е направил опит да се обеси, само че кабелът се е скъсал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР