На 92-годишна възраст почина българският писател и общественик академик Антон

...
На 92-годишна възраст почина българският писател и общественик академик Антон
Коментари Харесай

Почина акад. Антон Дончев

На 92-годишна възраст умря българският публицист и държавник учен Антон Дончев, съобщи БТВ. Авторът на едноименния разказ „ Време разделно “ е прекарал последните си дни в реанимацията на ВМА. От лечебното заведение обявиха, че Антон Дончев си е отишъл след сърдечно боледуване.

Роден е на 14 септември 1930 година в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 година и право в Софийския университет през 1953 година Отказва се от поста на великотърновски арбитър и се заема с писане. Дончев е съучредител на комитет „ Съзидание “, състоящ се от доближени до Българска комунистическа партия до 10 ноември 1989 година, а понастоящем – до Българска социалистическа партия и президента Георги Първанов, писатели, издатели и спортни дейци.
В редица модерни източници се сочи, че „ Време разделно “ е поръчан от комунистическия режим като част от пропагандната акция в поддръжка на насилствените преименувания на български турци и помаци през 60-те години на века, което се повтаря по-късно с филмирането на романа през 80-те години в поддръжка на така наречен „ възродителен развой “.

В края на 2013 година писателят персонално дава отговор на нападките и отхвърля романът да му е бил поръчван от който и да било, като прецизира и че е писан по документирани исторически събития. Някои медии обаче настояват, че събитията, които романът пресъздава, се базират на неистинен исторически документи. В оповестените посмъртно „ Дневници “ на писателя Йордан Вълчев се твърди, че „ Време разделно “ е написан от Фани Попова-Мутафова, само че поради възбраната ѝ да разгласява след 9 септември 1944 година, го е дала на Антон Дончев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР