На 8 септември 2023 г. земетресение с магнитуд 6,8 по

...
На 8 септември 2023 г. земетресение с магнитуд 6,8 по
Коментари Харесай

След земетресението в Мароко: MSF предлага психологическа помощ на засегнатото население

На 8 септември 2023 година земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удари централно Мароко, убивайки 2862 души и ранявайки към 6000. Земетресението засегна основно селските региони на планините Висок Атлас, причинявайки свлачища и сривания и повреждайки доста пътища. Достъпът до отдалечени и селски села е още по-труден.

В отговор на потребностите на потърпевшото население екипи на организацията „ Лекари без граници “ (Médecins Sans Frontières – MSF) дават психическа поддръжка на хората, а оферират и здравни служащи и доброволци, които са на място след земетресението.
-->
Веднага след земния трус на 9 септември MSF изпрати екипи за незабавна помощ, с цел да оценят филантропичната и здравна обстановка в най-тежко засегнатите региони в провинциите Ал Хауз, Тарудант и Чичауа. Пет екипа на MSF оцениха общо 30 от потърпевшите места.

Цялостната реакция от мароканските управляващи, двустранните сътрудници и мароканския народ беше забележителна. Плановете за реагиране при изключителни обстановки на мароканското министерство на опазването на здравето, армията и гражданската отбрана бяха бързо задействани. Разгръщането на полеви медицински пунктове, лечебни заведения и трансферен потенциал бяха от решаващо значение за гарантиране на незабавна здравна и филантропична реакция в границите на доста къс интервал от време.

„ Видяхме унищожени цели села, срутени пътища и прекратено електричество “, изяснява Фузия Бара, здравна сестра от MSF, която беше част от първите екипи на организацията, присъединили се в Мароко. Въпреки това мароканските управляващи, с поддръжката на някои държавни управления, съумяха да разчистят руините от домовете на хората, да лекуват ранените, да употребяват хеликоптери за превозване на потърпевшите от най-отдалечените региони и да разпределят храна и други хранителни запаси на засегнатите.

Екипите на MSF означиха доста позитивно напъните на мароканското държавно управление и съвсем не откриха пропуски в дейностите на управляващите. В допълнение към тази оценка, сред 12 и 17 септември екипите на MSF направиха шест дарения в отговор на съответни потребности, изразени по това време от здравни центрове или лечебни заведения. Тези целеви дарения бяха съгласувани с мароканските управляващи. Те съдържаха здравно съоръжение и медикаменти, като инжекционни смеси, аналгетици, антибиотици, инсулин и здравно съоръжение.

Хората, които са най-силно наранени от тази рецесия, незабавно се нуждаят от психическа поддръжка. Това включва екипи за търсене и избавяне и доброволци на първа линия. Групите на MSF са разговаряли с десетки бедстващи дами и мъже в мощно засегнатите региони във всички оценени обекти. Повечето са изгубили родственици или близки, или са видели домовете и селата си изравнени със земята. Някои към момента чакали телата на техните близки да бъдат открити, изцяло осъзнавайки, че намирането им живи към този момент не е допустимо.

„ Ще предоставим действия за психологично здраве и психическа поддръжка за първа помощ на локални организации и наранени хора, както и на служащи на първа линия, основно посредством мрежи от марокански психолози, обществени служащи, експерти по здравна профилактика и други доброволци “, изяснява Фузиа Бара.

Основните действия на MSF ще включват също по този начин поддръжка на медицинските и парамедицинските екипи на мароканското Министерство на здравеопазването, осъществяване на акции за промоция на здравето и психологично здраве и образование и поддръжка на локални групи за първа психическа помощ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР