На 6 октомври православната църква почита паметта на апостол Тома

...
На 6 октомври православната църква почита паметта на апостол Тома
Коментари Харесай

Християните почитат Тома Неверни днес

На 6 октомври православната черква уважава паметта на деятел Тома Неверни. В Новия завет той е единственият от учениците на Исус Христос, който се е усъмнил в неговото съживяване и е поискал да го види с очите си.

На днешния ден имен ден честват Тома, Томислав, Томислава. Освен тях мотив да почерпят през днешния ден имат и строителите, както и архитектите, тъй като през днешния ден означават своя професионален празник.

Светецът се уважава още един път през годината – на Томина неделя, която е постоянно една седмица след Великден.

Свети Тома е бил от преданите апостоли на Христос. Тома обаче не повярвал във възкресението на Спасителя и откакто чул мълвата, изискал самичък да види белезите от гвоздеите по тялото му и да сложи пръста си в раните му, с цел да се увери, че е възкръснал.

Когато Исус се появил пред невярващия си възпитаник, предиздвикал Тома да допре нанесените му приживе рани. Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали, споделя Христос на деятел Тома и от този момент се появява нарицателното му име Неверни.

Когато Тома Неверни самичък се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за амнистия. Тома Неверни става знак за колебаещия се и мнителен човек.

Апостолът е проповядвал в Партия, Индия и Мидия. На тези места прави първите си чудеса, като изцелява заболели. Покръстил е доста хора, а измежду тях са и брачна половинка на локален държател и нейната сестра.

Щом царят схванал, заповядал да арестуват светеца и го подложил на жестоки мъчения, само че Тома оставал незасегнат. При опит да бъде изгорял в пещ той оцелява по знамение.

Накрая един от бойците го убива с копие пред множеството от негови възпитаници. Скоро след неговата гибел владетелят, наредил да изтезават светеца, също приема християнството.

Апостол Тома е бил и умел строител, поради което на иконите е изобразяван с метър в ръка. Затова на днешния ден професионалният си празник означават всички строители, архитекти и зидари.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР