На 6 март 2022 г. отбелязваме празника Сирни заговезни, наричан

...
На 6 март 2022 г. отбелязваме празника Сирни заговезни, наричан
Коментари Харесай

Днес е Сирни Заговезни , вижте какви са обичаите

На 6 март 2022 година означаваме празника Сирни заговезни, именуван още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник постоянно се празнува 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни стартират великденските пости, написа Az-jenata.bg.
Обичаите
По традиция на този празник младите фамилии отиват на посетители на своите родители, кръстници, по-възрастни родственици, както и при кумовете. Младите желаят амнистия на по-възрастните с думата „ Прощавай, мамо/тате/бабо/дядо... “, а те им дават отговор – „ Простено да ти е, и от мен, и от Бога. " или „ Просто да ти е, Господ да прости. “

На Сирни заговезни желаеме амнистия от всички наши близки и другари, на които се извиняваме за провиненията през годината, в случай че сме ги обидили или пренебрегнали в даден миг. По традиция амнистия не си желаят единствено съпрузите, тъй като се знае, че на другия ден може отново да се скарат.

На вечерната софра се поставят риба, масло, яйца, мляко, сирене, всевъзможни млечни артикули, баница със сирене, праз лук или кисело зеле, без месо.

Един от най-обичаните ритуали – обичаят „ амкане “ или „ хамкане “ се прави точно след вечеря. За да се извърши ритуалът е належащо да се свари яйце или да се подготви халва или сирене, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки протяга ръка с отворена уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав.

В неделя се палят огньове (клади) и откакто прегорят, се прескачат за здраве. После към тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се назовава и Поклади. В някои краища на България е публикуван обичаят оратници (огруглици) – това са факли от плява, които всеки собственик завърта към главата си и по този метод прогонва злото от къщата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР