На 5 януари отбелязваме Зимния Кръстовден. Празникът затваря цикъла на

...
На 5 януари отбелязваме Зимния Кръстовден. Празникът затваря цикъла на
Коментари Харесай

На 5 януари отбелязваме Зимния Кръстовден

На 5 януари означаваме Зимния Кръстовден. Празникът затваря цикъла на „ мръсните дни ”, започващи от 25 декември.

„ Мръсни ” или „ некръстни ” се назовават съгласно християнството тези дни, в които новороденият Иисус към момента не е получил Светото Кръщение.

Смисълът на празничния обред е посредством силата на Кръста да се почисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се приготви за огромното кръщение, което следва.

Още от древността, на 5 януари, преди огромния християнски празник Богоявление, се освещава вода, с която се поръсват миряните и им се раздава за прилагане през цялата година.

Попът пуска кръст в осветена вода, като по този метод я кръщава и обикаля всички къщи, с цел да ги поръси с натопена в нея китка босилек.

Вярва се, че се пропъжда неприятното и заболяванията от вкъщи, а като признателност стопаните поставят по паричка в менчето на свещеника.

Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и алена вълна, с която се вършат мартенички на 1 март. Народът има вяра, че в случай че на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Като част от подготовката за утрешния огромен Богоявленски празник, през днешния ден, на Водици, църквата е отредила непоколебим пост.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР