Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който участва със свой филм в

...
Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който участва със свой филм в
Коментари Харесай

Изтощително и опасно. Прочут ирански режисьор разказа как е избягал пеша от страната си

Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който взе участие със собствен филм в конкуренцията за премията " Златна палма " на кинофестивала в Кан, е избягал пешком от родината си, където беше наказан на затвор, пише в. " Гардиън ".

Това било " изтощително и извънредно рисково " пътешестване, което обаче му разрешило да откри леговище в Германия. Расулоф приказва извънредно пред английската медия за прекарванията си към бягството. 

Расулоф е водеща фигура в иранското кино, само че от години е обект на гонене от режима в Техеран. 51-годишният режисьор наскоро чу присъда от осем години затвор, от които пет трябваше да излежи ефективно заради обвинявания в " скрит план против националната сигурност ". Расулоф успял да напусне Иран тайно и да откри леговище в Германия през май, отбелязва Агенция Франс Прес.

Пътуването е " траяло няколко часа, изтощително и извънредно рисково ". Режисьорът е прекосил планински регион, след което е съумял да мина границата пешком.

Той разполагал единствено няколко часа, с цел да реши дали да остане в Иран, или да избяга. Но решил, че иска да може да " споделя за протичащото се в Иран ", а " това е нещо, което не мога да направя от пандиза ".

Расулоф е трябвало да се укрива на секрети места, преди да получи немски документи.

Режисьорът, който се съревновава за премията " Златна палма ", се надява да успее да отиде персонално в Кан. Той се намира в Германия и " заради това възможностите да успее да участва в Кан са по-големи ", казва пред Агенция Франс Прес негов представител.

Филмът на Расулоф " Семената на дивата смокиня " споделя за борбата, която води арбитър на фона на политически митинги в Техеран.

Режисьорът към този момент е осъждан и лежал два пъти в пандиза в Иран, където репресиите не престават след митингите от 2022 година, провокирани от гибелта на младата иранка от кюрдски генезис Махса Амини в полицейски арест, напомня Българска телеграфна агенция.

Той е притежател на голям брой интернационалните награди, в това число и на " Златна мечка " от Берлин през 2020 година Въпреки опасността за затвор и дори за живота му не изключва опцията да се върне в страната си „ относително бързо “, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Винаги съм си мислил, че в случай че остана в пандиза години наред, няма да имам силата или способността да върша тези филми ", обяснява той иранският режисьор. " Първо би трябвало да ги направя, а по-късно ще има време да се прибера у дома и да отида зад решетките ".

Малко по-рано през седмицата режисьорът сподели, че " се опасява за сигурността и благополучието " на екипите, работили по последния му филм " Семената на дивата смокиня ", които са останали в Иран. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР