На 5 февруари се отбелязва Международният ден за по-безопасен интернет,

...
На 5 февруари се отбелязва Международният ден за по-безопасен интернет,
Коментари Харесай

Мария Габриел: Безопасността на децата онлайн изисква мобилизация на всички нива

На 5 февруари се отбелязва Международният ден за по-безопасен интернет, с който Европейската комисия е ангажирана посредством необятен набор от действия в границите на Европейската тактика за по-добър интернет за децата. Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, която започва на тази дата през предходната година европейска акция #SaferInternet4EU, разгласи през днешния ден основаването на нова експертна група за по-безопасен интернет за децата. Понастоящем не съществува конгрес на страните членки и техните способени национални органи, който съответно и поредно да работи по провокациите на сигурността на децата онлайн, да се разискват въпроси и се обменят положителни практики. Групата ще се състои извънредно от представители на държавите-членки (плюс Исландия и Норвегия) и задачата й ще бъде да способства за политиката за по-безопасен за децата интернет, като предложи съответни ограничения и дейности.

„ На този ден сме съсредоточени повече от всеки път върху методите за възстановяване на безвредното и приобщаващо потребление на цифровите технологии, изключително измежду децата и младежите. Мотото за 2019 година „ Заедно за по-добър интернет “ ни припомня, че нито една страна, нито една организация не може да работи дейно независимо, когато става въпрос за сигурността в интернет. Координацията и съдействието сред страните членки са извънредно значими  и по тази причина работата на експертната група ще бъде извънредно скъпа “, разяснява комисар Мария Габриел. Тя разгласи основаването на групата по време на визитата й в белгийския център за по-безопасен интернет дружно с министъра на Белгия за цифровите технологии.

Българският еврокомисар посети и Европейското учебно заведение №4 в Брюксел, където се намира единствената секция с български възпитаници. Тя организира полемика с българчетата и техни френски връстници от междинното учебно заведение за заплахите, които дебнат в интернет, и за методите да се защищават от тях.  Децата показаха пред комисаря ни резултатите от взаимна креативна самодейност за изработването на афиш, отдаден на Деня за по-безопасен интернет, с тяхното схващане за сигурността онлайн и апел за деяние към ангажираните институции и организации. Учениците демонстрираха положителни знания по какъв начин да реагират при някои закани онлайн, само че за доста от новите научиха от полемиката с комисаря. Мария Габриел особено притегли вниманието на децата към главните правила за кибер хигиена и ги насърчи да споделят с родителите и учителите си постоянно, когато се почувстват застрашени в интернет.

След полемиката с българските възпитаници, българският еврокомисар организира цивилен разговор с към 500 възпитаници от всички езикови секции в Европейското учебно заведение, в който показа резултатите от едногодишната си акция #SaferInternet4EU (с обхванати 15 500 учебни заведения и близо 3 милиона европейци) и показа за работата на Европейската комисия за обезпечаването на по-безопасна и надеждна онлайн среда за децата.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР