На 29 януари 2020 година беше пусната най-детайлната снимка на

...
На 29 януари 2020 година беше пусната най-детайлната снимка на
Коментари Харесай

Направиха най-точната снимка на повърхността на слънцето

На 29 януари 2020 година беше пусната най-детайлната фотография на слънчевата повърхнина до момента. Тя е снимана от телескопа Де Кей Ай Ес Ти на Хавай.

Отдалеч Слънцето наподобява като голяма жълта или оранжева топка, която излъчва светлина. Отблизо обаче нещата наподобяват друго. Това, което се вижда на фотографията от телескопа в Хавай, наподобява на врящо гърне със злато или на кипящ съд с карамелени пуканки.

Знаем ли в действителност какво се случва на повърхността на Слънцето, с цел да доближи до нас неговата светлина и топлота? Центърът на Слънчевата система се намира на милиони километри от нас. Всяка секунда на повърхността му се случват разнообразни термоядрени реакции, които генерират тонове водород. Този водород се трансформира в чиста сила, която доближава до нас под формата на светлина, топлота, магнитни стихии и явления, които се дължат на активността на Слънцето.

 Най-детайлната фотография на слънцето до момента Снимка: NASA

Силата на тази сила може да докара до редица проблеми на Земята в това число и изключване на електропреносната мрежа, проблеми с разнообразни уреди. А всички знаем по какъв начин магнитните стихии могат да въздействат на здравето ни в избрани дни.

Едно от най-големите провокации пред учените съгласно Томас Римел, началник на Ди Кей Ай Ес Ти, е да разгадаят тайните на магнитното поле на Слънцето. Това е по този начин заради нужното огромно разстояние, от което се вършат тези изследвания. То пречи както на точността, по този начин и на детайлността на направените изследвания.

Снимката, която се трансформира в сензация през миналите дни, демонстрира, че повърхността на Слънцето е разграничена на кафези. Предполага се, че тези кафези изнасят силата и топлината от вътрешната страна на открито. От тях се издига парещ газ, охлажда се, а по-късно потъва назад през линиите, разделящи тези кафези.

Тези фотоси са част от опит, извършен с новия телескоп Де Кей Ай Ес Ти, който е издигнат от Националната научна фондация на върха на античен хавайски вулкан - Халеакала, Домът на слънцето. Телескопът събира толкоз доста топлота от Слънцето, че се нуждае от комплицирана система от тръби, които да я водят надълбоко в земята. Това е по този начин, тъй като телескопът има по-голямо огледало и високо адаптивна оптика, които разрешават по-детайлен аспект от повърхността на разнообразни галактически обекти.

 Слънцето

Учените ще продължат задълбочените си изследвания, с цел да открият по какъв начин пораждат другите катаклизми, които следят, за какво има разлика в температурата на повърхността на Слънцето и на атмосферата към него, както и по какъв начин тъкмо се поражда слънчевият вятър. Работата следва, а ние чакаме нови открития, незнайни до момента.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР