На 28 септември православните християни си спомнят за Преподобния Харитон

...
На 28 септември православните християни си спомнят за Преподобния Харитон
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 28 септември

На 28 септември православните християни си спомнят за Преподобния Харитон Изповедник и за Свети оракул Варух.

Харитон живяла в през втората половина на третия и първата половина на четвъртия век в малоазийския град Икония (днес Кония в Турация). При царуването на римския император Аврелиан (270-275) било подхванато следващото грубо гонение против християните. Началникът на града разбрал, че Харитон е християнин Той заповядал да бият грубо тоя самоуверен изповедник. След това го отнесли едвам жив в пандиза. С Божия помощ Харитон скоро излекуван, само че бил бил заточен, написа БЛИЦ.

Наскоро император Аврелиан умрял, а неговият правоприемник Тацит бил миролюбив държател и не изтезавал вярващите християни. Всички заточеници били освободени от плен. Свeти Харитон построил два манастира в Мала Азия. Също по този начин той първи вкарва монашеското подстрижение за всички вярващи, които са решили да посветят своя живот на Господ като монахини и монаси. Починал през 350 г на напреднала възраст.

Свети оракул Варух бил възпитаник, другар и писар на Свети оракул Йеремия. Той записвал пророчествата на оракул Йеремия за нашествието на вавилонците и за плена на юдеите поради греховете им и чел на народа в храма. След четенето царят изгорил свитъците и наредил да затворят пророците в тюрма. Чак откакто халдейците завладяли Йерусалим, те бил освободени. След мъченическата гибел на оракул Йеремия, и Свети Варух починал в Египет в VI век преди Христа.

Днес имен ден честват всички с имената Харитон, Хари, Хариета, Харитонка, Тони и Тонка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР