На 26 октомври, когато православният свят ще чества Димитровден, на

...
На 26 октомври, когато православният свят ще чества Димитровден, на
Коментари Харесай

Трета Витлеемска звезда за годината изгрява през октомври

На 26 октомври, когато православният свят ще празнува Димитровден, на нощното небе ще изгрее Витлеемска звезда. Този феномен е трети за тази година и се получава от доближаването на планетите Венера и Юпитер.

От Земята двете планети можеха да се видят като една огромна ярка звезда. На 1 юли тази година, а преди този момент – на 6 февруари, можеше да се види същото събитие, само че единствено то хората, които следиха небето посредством телескоп.

Сятата се, че преди две хилядолетия точно сходно доближаване на планетите е тълкувано като предвещание за раждането на Месията – Исус Христос.

На 26 октомври 2015 година същото събитие ще може да се следи още веднъж рано сутринта. Трябва единствено да насочите взор към западната част на небосклона.

В астрологията планетите Юпитер и Венера са определяни като най-положителните небесни тела, носещи обич, шанс и разцвет. Затова приближаването им една до друга се пояснява като знак на по-добрият интервал на човечеството, който ще настъпи.

По-рано тази година двете планети застанаха една до друга в зодиакалното съзвездие Лъв, а пред октомври ще се приближат в Дева.

 Приближаване на Планети

Юпитер и Венера са най-ярките планети в Слънчевата система, поради което тяхното доближаване е най-следеното от феновете на астрономията. Очаква се за този 26 октомври времето да бъде задоволително ясно и облаците да не пречат на гледката.

На нощното небе двете планети ще наподобяват като блестяща двойна звезда. Според данните на НАСА дистанцията сред тях ще е по-малко от диаметъра на Пълнолунието, тъй че всеки ще успее да закрие двете планети с палеца на едната си ръка.

Част от учените считат, че точно това доближаване на планетите е била историческата Витлеемска звезда, само че за други експерти приближаването е било сред 3 или 4 планети, което се случва в действителност рядко.

Планетите в Слънчевата система имат разнообразни интервали на доближаване и отдалечаване една от друга, като това се дължи на другия интервал от време, за който обикалят към Слънцето.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР