На 26 февруари 1815 г. Наполеон Бонапарт напуска остров Елба

...
На 26 февруари 1815 г. Наполеон Бонапарт напуска остров Елба
Коментари Харесай

26 февруари 1815 г. Наполеон бяга от Елба

На 26 февруари 1815 година Наполеон Бонапарт напуща остров Елба и се завръща във Франция. Година преди този момент императорът е заставен да подпише абдикация. Дават му като персонално притежание остров Елба плюс 1000 души войска. Императорът я сортира от своите остарели гвардейци.

След като била възобновена династията на Бурбоните във Франция на 2 април 1814 година Талейран е определен за началник на краткотрайното държавно управление на Франция. Към Франция се завръщат хора от остарялата аристокрация, прекарали повече от 25 години в емиграция. Тази сбирщина люде се връща освен, с цел да види родната си страна, само че и идва дружно с претенциите да ѝ бъдат възобновени всички трофеи и земи, обобщава " Историята на света ".

Новият държател е прекомерно колеблив и слаб, още с идването си той приема нова конституция, която назовава Конституционна харта и с която се лимитира доста изпълнителната власт на краля. Земите на аристократите не са върнати, а претенциите им не са изпълнени. Същевременно Луи XVIII показва желанието си за разговор и взаимни отстъпки, както за аристокрацията, по този начин и за новите притежатели, банкери и търговци в страната. Заедно с това новият държател заменя знамето на страната с кралско такова, дава трофеи на нови аристократи, вкарва парад, което стартира да тормози буржоазията в страната. Те се притесняват най-много за своите земи, разбирайки, че прекомерно скоро може би ще би трябвало да се откажат от тях и да ги върнат на аристокрацията.

В тази политическа конюнктура буйната натура на Наполеон следи деликатно посредством своите сътрудници настроенията у френския народ. Както написа А. Манфред от място за отмора, остров Елба се беше трансформирал в място, от което някогашният император деликатно наблюдаваше настроенията във Франция. И тези новини, които стигаха до него от сигурните му източници, му даваха вяра, че неговото време още не е завършило. Така на 1 март 1815 година в залива Жуан дебаркират три кораба, от един от тях слиза Наполеон Бонапарт. Френската власт мигновено изпраща армия против завърналия се император, само че бойците отхвърлят да се изправят против него и освен това – минават на негова страна. Бонапарт влиза в Париж, където принуждава Бурбоните да емигрират в Белгия. Това обаче ни минимум не значи, че някогашният държател безпроблемно си е върнал престола, даже тъкмо противоположното - против него се надига гласът на Талейран, който приканва Великите сили да се намесят и единомислещо да осъдят Наполеон като зложелател на страната и мира. Дори към този момент остарелият и болен Луи XVIII дава изказвания, в които гръмко зове по какъв начин ще пази престола си, даже с цената на своя живот. В противопоставяне на тези настройки френският народ демонстрира, че не е не запомнил величието на империята и приветства завръщането на Наполеон.

На 18 юни 1815 година образувал не дребна армия Наполеон стартира стълкновение край Ватерло. В тази борба армията на Бонапарт е разгромена. И като че ли точно тук императорът към този момент е изгубил всяка вяра, всякога, който би го отвел до ново великолепие. Временното държавно управление изрично се опълчва на наличието на Наполеон, до момента в който по площадите на Париж народът с буйни крясъци зове „ Да живее императорът “ и твърдо се опълчва на Бурбоните. Но тези крясъци към този момент не доближават до ушите на някогашния император – за него към този момент всяка идея би била обречена на крах. Поради тази причина Бонапарт търси леговище не къде да е, а при своите остарели врагове англичаните. Странно е това негово деяние, тъй като очаквайки да го одобряват с топла прегръдка, в действителност англичаните разумно го запращат на последната му дестинация в живота – остров Св. Елена, селекциониран неслучайно – това е остров, намиращ се в южната част на Атлантическия океан, далечен хиляди километри от Европа. Във Франция още веднъж е възобновена монархията, а отпред още веднъж застава династията на Бурбоните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР