На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от

...
На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от
Коментари Харесай

OneCoin не спира! Фантомът Ружа Игнатова работила с Цветелина Бориславова, къде са $8 милиарда?

На 25 октомври 2017 година аероплан на Ryanair излетява от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е българката Ружа Игнатова, която съгласно „ Таймс “ е в основата на „ една от най-големите измами в историята “, вредата от която по неофициални данни е $8 милиарда!

Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава незнайно. Според една от версиите тя от дълго време е мъртва, съгласно друга живее в Дубай.

Германският публицист и документалист Йохан декор Мирбах се насочи по следите на „ криптокралицата “. Премиерата на неговия филм „ Cryptoqueen – The OneCoin Scam “ беше тази събота в Кьолн.

„ Имаме екслузивни записи на диалози с нейния ухажор “, споделя Мирбах пред „ Дойче веле “ (ДВ). „ Говорих с нейната най-хубава другарка – Асдис Ран. Говорихме с Дънкин Артър, който работи за нея в Лондон, както и с Франк Шнайдер, някогашен началник на тайните служби на Люксембург, който я е снабдявал с информация. “

Заедно с Йохан декор Мирбах и българския проверяващ публицист Атанас Чобанов търсим отговор на въпроса: Къде е Ружа Игнатова и кой ѝ е оказал помощ да избяга?

„ Винаги е желала да бъде друга “

„ И аз пристигам от Шварцвалд. Израснал съм на 10 километра от нея “, дава отговор Мирбах на въпроса какво е привлякло вниманието му към Игнатова. В началото на 90-те нейното семейство се реалокира от България в немския град Шрамберг.

„ През 90-те беше времето на грънджа “, споделя Мирбах. Но Ружа не обича скъсаните дънки и рошавите коси. Вместо това върви на учебно заведение с рокли и с червило.

„ Винаги се е държала друго и е желала да бъде друга. Тя е доста умна. Пристигнала е в Германия на 10-годишна възраст, научила е езика, издържала е матурата с отлични оценки и е траяла сполучливо образованието си “, споделя журналистът.

Игнатова следва в Германия и Англия, приключва право, а след това работи и в консултантската компания McKinsey & Company. Нейната персона и биографията ѝ са една от аргументите за бързия триумф на OneCoin, счита Мирбах.

Връзките на Игнатова в България

Ружа Игнатова поддържа положителни контакти и в България, където е централата на OneCoin. „ Те имат офис в София. Но не популяризират OneCoin в България. Българите, които са жертви, са доста малко – главно хора, които са вложили в чужбина. Никой не се е оплакал, надлежно не е предизвиквало и медиен интерес “, изяснява Мирбах.

Но връзките на Игнатова в България датират от по-рано. „ Тя е работила с Цветелина Бориславова (бивша държанка на Бойко Борисов с същинско име Цветанка Карагьозова, б.ред.) “, напомня Йохан декор Мирбах. За връзките сред Бориславова и Игнатова свидетелстват и така наречен файлове FinCen, оповестени през 2020 година.

Тогава в своя публикация немският „ Зюддойче Цайтунг “ напомня за контактите сред двете и дефинира банкерката като „ една от най-богатите дами в страната и някогашна държанка на премиера Бойко Борисов “, която съгласно информация на Централно разузнавателно управление на САЩ „ е изпирала парите от незаконния бизнес посредством Българска американска кредитна банка “.

По тематиката работи и Атанас Чобанов, основен редактор на BIRD.bg. „ Тази връзка стана ясна по-рано от следствие на сътрудниците от „ Капитал “ “, споделя той пред Дъждовни води. „ FinCen Files допълниха картината с незнайни данни за офшорни компании на Игнатова. “

„ Зюддойче Цайтунг “ показва и името на Христофорос Аманатидис. Германското издание цитира „ Капитал “, който написа, че парите на OneСoin „ текат през сметките на приятелката “ на Христофорос Аманатидис, по-известен като Таки и считан за „ водач на бруталната „ Банда на чуковете “.

Пред Дъждовни води Чобанов подчертава и върху различен основен контакт на Игнатова в България. „ Особено значима е ролята на финансиста Емил Хърсев “, твърди Чобанов. В началото на 2017 година, когато против Игнатова към този момент се водят следствия, се появи информация, че финансистът е придобил в България парцели за милиони от офшорни компании, свързани с нея.

„ Тези юристи и финансисти, които подкрепят нарушителите да укриват и препират откраднатото, са значителен проблем в международен мащаб “, счита Чобанов.

На питане на Дъждовни води Хърсев отговори, че не желае да поддържа връзка с нас, откакто цитираме обиди по негов адрес, само че въпреки всичко изясни: „ Нямам и в никакъв случай не съм имал никакви контакти с госпожа Игнатова, която съм виждал единствено един-два пъти, само във връзка обществени събития, на които сме били посетители “.

Реклама

И още: „ Никога и по никакъв мотив аз или което и да е представлявано от мен лице не е имало каквито и да е финансови връзки с госпожа Ружа Игнатова и OneCoin. Никога. Никакви. Единственото правно отношение с сдружение, обвързвано с групата OneCoin, е по контракт за наем, подписан с наемателя Уан Нетуърк Сървисис ЕООД (една от фирмите, на които Игнатова е била шеф – б.а.) “.

По информация на „ Капитал “ през февруари 2017 година Хърсев придобива свързвани с Игнатова и OneCoin здания – ресторант „ Крим “, къщата на Моллов против българския парламент и централата на OneCoin на площад „ Славейков “. Пред Дъждовни води Хърсев дефинира информацията като „ безусловно безпочвена небивалица “, без да навлиза допълнително детайлности за въпросната договорка.

Игнатова е била предизвестена

Контактите на Игнатова в България евентуално са в основата и на сполучливото ѝ бягство от страната през 2017 година. „ Преди да избяга от България, Ружа е била предизвестена “, уверен е Мирбах.

Преди дни БиБиСи удостовери, че разполага с данни от Европол, които свидетелстват, че Игнатова е била осведомена, че ще бъде задържана.

Франк Шнайдер, някогашен началник на тайните служби на Люксембург, е работил преди време с Игнатова. Пред английската медия той споделя: „ Когато българите участваха в избрани срещи на Европол, тя се нуждаеше единствено от часове, с цел да получи цялостната информация и протоколите за това, което е било казано на тези срещи ().

Мога единствено да заключа, че това идваше от кръговете, в които тя беше – и от връзките, които имаше посредством разнообразни авторитетни персони “.

През цялото това време българските институции оставят Игнатова гладко да приготви заминаването си. Тогава отпред на Специализирания съд е Иван Гешев. „ Даже може да се приказва за съучастничество, защото спецпрокуратурата е получила от Германия питане за подпомагане и не го е изпълнила в точния момент, което е дало на Игнатова опция да избяга “, споделя Атанас Чобанов. Бездействието на органите Чобанов си изяснява „ с дълбока институционална корупция “. „ Това не е оригиналност за Гешев “, добавя той.

Къде е Ружа Игнатова в този момент?

Пет години по-късно редица институции и публицисти не престават да се пробват да намерят Ружа Игнатова. Къде е тя? „ Ако знаех, щях да печеля Пулицър “, споделя през смях Йохан декор Мирбах. Но съгласно него две от версиите звучат най-достоверно.

„ Мнозина считат, че е мъртва. Защото някои хора се притесняват, че тя знае прекалено много. Ружа има толкоз контакти в България, че в случай че бъде разпитана от ФБР, може да каже доста “, споделя Мирбах. Пак пред БиБиСи Франк Шнайдер, някогашният началник на люксембургските служби, който поучава Ружа Игнатова, споделя за последната връзка посред им.

Според Шнайдер Игнатова му се е обадила от Атина и му е споделила, че ще лети за Солун, а оттова ще се върне назад в България. Краят на връзката сред двамата, твърди той, е известие от Ружа Игнатова, че се е прибрала и че всичко е наред.

Съобщението е на британски, макар че Шнайдер и Игнатова постоянно са си говорили на немски. „ Тази догадка (че Ружа Игнатова е мъртва – б.а.) се преглежда доста съществено “, споделя и Атанас Чобанов пред Дъждовни води. Но фактът, че през юни тази година ФБР я добави в листата с най-издирваните лица, значи, че съгласно американските служби тя е жива.

„ Някои хора споделят, че от Атина се е върнала назад в България, откъдето пък е отпътувала за Дубай “, изяснява Мирбах. „ Няма доказателства, единствено обособени улики. “ През годините Игнатова е вложила милиони в недвижимо имущество в Обединените арабски емирства. Тя поддържа положителни връзки и с шейх Сауд бин Фейсал Ал Касими.

OneCoin работи и през днешния ден

И въпреки да не е ясно къде е „ криптокралицата “ и дали въобще е жива, основаната от нея скица продължава да действа.

„ Най-стряскащото е, че тази машинация продължава толкоз дълго “, споделя Йохан декор Мирбах. „ Включително и през днешния ден, въпреки и в по-малки мащаби. Съвсем неотдавна те имаха огромна конференция в Кито. “

И до момента в който мнозина, в това число братът на Ружа – Константин, в това време бяха изправени пред съда, огромна част от участниците в измамата към момента са на независимост. „ Толкова мъчно е за управляващите да проверяват и осъдят хората, свързани с OneCoin. Особено продавачите, защото би трябвало да се потвърди, че са знаели, че това е машинация “, изяснява Мирбах. „ Това са мултимилионери, които всяка вечер не престават да заплащат десетки хиляди за шампанско с парите на жертвите. “

Накратко: употребявайки ентусиазма към Bitcoin, образованието и интелекта си, своите контакти и слабите институции в родината си България, Ружа Игнатова съумява да открадне милиарди и да изплете една скица, която ще остане в историята.

Но по какъв начин? Йохан декор Мирбах го обобщава по този начин: „ Хората избират да повярват на една красива неистина, в сравнение с грозната истина “. Дали за тази неистина „ криптокралицата “ е заплатила с живота си – може и в никакъв случай да не го разберем.

Публикация на „ Дойче веле ”, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР