На 24-ти декември руска ракета “Протон-М с ускорителен блок “Бриз-М

...
На 24-ти декември руска ракета “Протон-М с ускорителен блок “Бриз-М
Коментари Харесай

Ракета Протон-М с руски спътник излетя от Байконур!

На 24-ти декември съветска ракета “Протон-М ” с ускорителен блок “Бриз-М ” и телекомуникационен неестествен сателит “Експрес-АМУ1 ” излетя в 23:31 часа българско време.

Изстрелването в началото трябваше да бъде извършено на 23-ти декември, само че заради неподходящи метеорологични условия (силен вятър) бе отсрочено с 24 часа. Това е четвъртият старт на ракетата “Протон-М ” след повредата на 16-ти май 2015 година, при която бе изгубен мексикански сателит. Оттогава насам бяха извършени три сполучливи изстрелвания с изкуствени спътници.

Руският сателит “Експрес-АМУ1 ” ще бъде наведен в орбита с надолнище от 36 градуса. Той е екипиран със 70 антени за ретранслация и би трябвало да обезпечи покритие в европейските елементи на Русия в диапазоните Ku- и Ka-, също така би трябвало да даде радиопредавателни услуги на територията на Африка.

Ракетата “Протон ” навлиза в може би най-критичния стадий от нейната половинвековна употреба. Най-важният полет за 2016 година несъмнено ще е през март (освен в случай че не се наложи отлагане), когато ракетата ще би трябвало да изведе на път към Марс руско-европейската задача “ЕкзоМарс ”.

Линк към видеозапис от изстрелването: тук.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР