На 21 май е празникът на Св. св. Константин и

...
На 21 май е празникът на Св. св. Константин и
Коментари Харесай

Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена

На 21 май е празникът на Св. св. Константин и Елена, почитани от  църквата като равноапостоли. Константин е първият публично приет християнски римски император. През 313 година, посредством Медиоланския едикт, публикуван от Лициний и Константин Велики, християнството е оповестено за равноправно на останалите религии. Благодарение на него престават гоненията против християните. Според някои източници, Константин изпратил в Йерусалим своята благочестива майка Елена, която към този момент била на 80 години, възлагайки ѝ да откри и придвижи християнски реликви.

Легендите описват, че точно Елена показала мястото, на което били открити три кръста, измежду които бил и Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По нейни инструкции и с нейни средства били издигнати няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина и други В България на този ден своя храмов празник означават десетки църкви, някои от които са били паметни места още в Ранното Средновековие. В Странджанско с иконата на светците танцуват своя огнен танц нестинарите, само че те нормално означават празника на 3 юни, по остарял жанр. В останалите региони на страната съществуват разнообразни традиции, които се извършват на този ден. В някои селища кършат филизите на лозите, в други – извеждат ритуално стадата на паша, както това се прави на Гергьовден и прочие

Сред националните песни, отдадени на Константин и Елена, изключително забавни са образците от нестинарските села в Странджанско, които описват истории, свързани със старинния бит. Като „ Тръгнали са свети Костадин и Елена “ в осъществяване на Манол Михайлов, в която светците отиват на посетители при баба Нуна и баба Злата (легендарни нестинарки от село Българи, действително съществували личности). Сядат дружно на софра „ самун да ядат “ и се уговарят да се срещнат на „ ден свети Костадин “, когато „ гайдата засвири и тъпанът задумка “.

Около празника на Св.св. Константин и Елена в доста странджански села се прави „ панагир “ (общоселски събор), който се трансформира във радостен празник, с доста песни и хорá. За подобен празник се приготвя и героят от „ Димо майка си думаше “ в осъществяване на Марина Парушева от с. Индже челник, Бургаско.

На 21 май честват и всички, които носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена, както и техните производни – Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и други В чест на празника звучат песни, в които се загатват тези имена. Сред тях избираме радостната северняшка ария от репертоара на Добра Савова, в която Еленка е красива и нежна като ˮпъпка трендафил “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР