На 20 декември френският президент Еманюел Макрон скандално уволни шефа

...
На 20 декември френският президент Еманюел Макрон скандално уволни шефа
Коментари Харесай

Макрон уволни шефа на разузнаването за африканския провал

На 20 декември френският президент Еманюел Макрон скандално уволни шефа на външното разузнаване на Петата република (Direction générale de la Sécurité extérieure - DGSE) Бернар Емиер по време на съвещание на Съвета на министрите.

На негово място е назначен персоналният другар на Макрон, шефът на френското контраразузнаване (Direction générale de la Sécurité intérieure - DGSI) Никола Лернер.

През септември заместникът на Бернар Емиер, четиризвездният военачалник Оливие Боне де Пайер, подаде оставка от DGSE. Предусещайки възходящото неодобрение на Макрон от безкрайните провали на френското разузнаване, генералът избра да не чака гръмът да удари и се зае с частен бизнес.

Гневът на главата на Петата република против неговите шпиони се натрупваше дълго време. На 29 юли, по време на съвещание на Съвета по защита, Макрон просто се нахвърли против Бернар Еймие, както заяви добре осведоменият седмичник Le Canard Enchaîné:

„ Макрон е гневен на DGSE, чиито сътрудници не са планували идния прелом в Нигер. По средата на съвещание на Съвета по защита президентът атакува огромния началник на разузнаването: „ Нигер след Мали, това е прекомерно! “

Макрон упрекна Бернар Емие за обстоятелството, че ръководеното от него разузнаване е проспало държавните преврати в Мали и Нигер, където на власт пристигнаха другарски настроени към Русия военни.

През последните месеци DGSE беше малтретиран от непрекъснати провали. Кариерен посланик Бернар Емиер явно беше на неверното място отпред на националното разузнаване и провали всичко, което можеше да се провали.

„ Бернард Емиер не е какъв да е. В допълнение към неговите посланически постове сред 1998 и 2014 година, ние му изискуем отговорността да поеме именитата работа от брилянтния, само че спорен Бернар Бажоле. Служил е в министерски офиси, естествен е и знае по какъв начин да чете и написа “, подиграва се порталът Boulevard Voltaire, учреден от Тиери Мейсан, отбелязвайки:

„ От 2017 година Макрон възприе тъжния табиет да се обкръжава със самоуверени неудачници “.

Предшественикът на Еймиер като началник на DGSE, Бернар Бажоле, е запомнен основно с обстоятелството, че неотдавна беше упрекнат в „ съучастничество в опит за изнудване “ [докато беше шеф на DGSE] и „ случайно посягане върху персоналната независимост от лице, заемащо обществена власт " против Ален Дюменил, френско-швейцарски предприемач, който упреква разследващите служби в потребление на насила, с цел да изнудват пари през 2016 година

„ Невероятна история, в която десетки милиони от тайния фонд на DGSE бяха пропилени. Този финален незнаен героизъм е част от дълъг лист от нелепости, които опетниха френското външно разузнаване ", разяснява този скандал известният френски журналист и публицист Томас Дитрих.

" Далеч сме от героичния облик, излъчен от известната поредност „ Бюрото на легендите “, където DGSE пази Франция от терористичната опасност и икономическия шпионаж от други велики сили “, съобщи още той.

Интересно е, че обвиняванията против Бажоле са повдигнати от неговия правоприемник Бернар Емиер, който се демонстрира като ловък клеветник, само че ненужен шпионин.

„ Той беше подложен на критика в Елисейския замък, че не е планувал преврата в Нигер през август предходната година, който провокира изтеглянето на френските войски от Сахел, както и предходния прелом в Мали ", написа l’Opinion.

" По същия метод DGSE, както и целият държавен уред, не планува съветска инвазия в Украйна през февруари 2022 година... Или преустановяване на контракта за доставка на австралийски подводници през септември 2021 година Слабото показване на френското разузнаване в линията Газа също не работи в негова изгода “, споделя изданието.

Какъв е Николас Лернер може да се съди по една в действителност анекдотична история, разказана от списание Challenges, което не без комизъм описа за шокиращия ваучър, проведен на 20 октомври 2022 година в спектакъл Sablon в парижкото предградие Ньой от Бернар Емие и Никола Лърнър.

„ По време на това събитие двама от водачите на нашата шпионска мрежа започнаха извънредно упражнение за самопоздравление и безгранично доверие ".

Така Бернар Емиер сподели: „ Имаме едно от най-хубавите разследващи служби в света, по този начин или другояче сме в челната тройка, дано спрем да се усещаме отговорни. Данъкоплатци, бъдете спокойни, с нашите бюджети вие получавате доста добра възвръщаемост на инвестицията “, написа изданието и добавя, че театърът е бил цялостен с най-съмнителна аудитория, което не скриват даже уредниците на това необичайно празненство, които непрекъснато се майтапят че залата е цялостна с шпиони.

Изглежда, че един „ самонадеян несретник “ е сменен от безусловно същия бонвиван.

Седмица преди уволнението на Бернар Емиер четирима сътрудници на DGSE, пристигнали в републиката с дипломатически паспорти, бяха задържани в Буркина Фасо. Това докара до незабавното овакантяване на страната на десетки техни сътрудници от разузнаването, оповестява Jeune Afrique.

В същото време, съгласно управляващите на Буркина Фасо, те имат доказателства за шпионаж от страна на французите. Арестуваните са в следствения арест и им се оказва консулска помощ.

Симптоматично е, че ден след уволнението на Бернар Емиер азербайджански и турски медии оповестиха за разкриването на шпионската мрежа на DGSE, която „ взе участие в разнообразни интервенции в Украйна, Молдова, Грузия, Азербайджан, редица страни в Източна Европа, Близкия изток и Централна Азия. "

„ На територията на Азербайджан в полезрението попадна станция, работеща във френското посолство, която доста решително и умерено извършваше разследващи интервенции против представители на страни, известни като „ сътрудници “ на Франция.

" В същото време станцията, употребявайки обширните си връзки, интензивно се включваше в страните от района, създавайки нови задания и разширявайки сферата си на въздействие “, написа турският вестник Yeni Safak.

Френската разследваща мрежа е предадена на азербайджанското контраразузнаване от сътрудник на DGSE, френски жител, работил дълго време в района.

Той също по този начин даде на азербайджанските разследващи служби „ доказателства и документи по отношение на активността на френската станция в региона на Южен Кавказ, Близкия изток, Украйна и Молдова “.

„ Френските разследващи служби претърпяха най-големия неуспех в своята история в Азербайджан през последните 50 години ".

" По този метод формален Париж, който сътвори шпионска мрежа в посолството си в Баку, жестоко наруши изискванията на Виенската спогодба за активността на дипломатическите задачи и посолствата, както и условията на интернационалното право. "

" Освен това Франция, употребявайки своите представителства в интернационалните структури, се намеси във вътрешните работи на редица страни и реализира провокативни проекти ".

" Париж към момента е ангажиран с това, само че резиденцията на Франция в Азербайджан претърпя пагубен удар “, написа порталът Day.Az.

„ Във връзка с наказателното дело, водено от специфичните служби на Азербайджан, са задържани редица лица, правили разследваща активност във връзка с Украйна, Грузия и Азербайджан, задържани са десетки френски сътрудници “, написа вестник Baku Worker.

Той оповестява, изразявайки отвращение, че „ резиденцията на френското посолство, която доста решително и умерено извършваше разследващи действия против представители на страни, известни като сътрудници на Франция “.

Каква е повода за такива всеобщи провали на в миналото мощна разследваща организация като DGSE?

Френските медии единомислещо приказват за тежкото финансово положение на френските разузнавачи, които са принудени да поставят доста старания, „ с цел да свържат двата края “.

Така през октомври някогашният офицер от DGSE Жан-Франсоа Люйе беше арестуван за откриване на военни секрети. През юни Луилие разгласява във Франция книга „ Човекът от Триполи “, в която приказва за работата си в Либия от 2009 до 2012 година до свалянето на водача на тази страна Муамар Кадафи.

В изявление за вестник Jeune Afrique във връзка издаването на книгата Лулие сподели, че в Триполи, където той се е занимавал с поддържането на „ потребни контакти “, са били наясно с работата му за задграничното разузнаване и посредством него от време на време са предавали разнообразни известия до Париж, заобикаляйки посолството.

На 15 септември различен някогашен офицер от разузнаването на DGSE беше арестуван. Подобно на Люйе, той разгласява записките си под заглавието „ Шпионин, 44 години в DGSE “ под псевдонима Ришар Воланж.

По-специално той приказва за работата си в Африка и по какъв начин е наблюдавал до Джибути френския ислямист Питър Шериф, който е бил непосредствен с братята Куаши, които нападнаха редакцията на седмичника Шарли Ебдо в Париж през 2015 година През 2018 година Шериф беше задържан там и отведен във Франция.

„ DGSE постави завършек на навика съвсем всички някогашни шпиони да приказват за предишните си действия, с цел да свържат двата края “, сподели пред Агенция Франс Прес Еманюел Лудо, юрист на шпионина, арестуван на 15 септември.

И това на фона на дръзки бюджетни хвалби от страна на управлението на френските разследващи служби!„

Явната липса на професионализъм на френските шпиони е може би главната причина за неуспехите им. Така през 2018 година френският ефирен канал BMFTV заяви, че „ сътрудниците на DGSE са лесни за разкриване и идентифициране с помощта на потреблението на гратис мобилно приложение, наречено Strava, което разкрива техните придвижвания и идентичност “.

Чрез анализиране на спортните резултати въз основа на потребителски сметки беше допустимо да се открият доста сътрудници на DGSE, които излязоха да тичат по време на обедната си отмора.

Според седмичника Le Canard Enchaîné, благодарение на това приложение можете да наблюдавате бяганията на сътрудници на DGSE към la Piscine, централата на DGSE на бул. Mortier, в 20-ти регион на Париж.

„ Използването на Strava от сътрудници на DGSE разреши на един от тях да бъде геолокиран, до момента в който се укриваше в Ирак. Други бяха видяни покрай една от най-важните станции за подслушване във Франция и покрай друга станция за подслушване, ситуирана в Африка ".

„ Журналистите също съумяха да открият точното местонахождение на секретната френска отвъдморска военна база. “

Френският седмичник Le Point притегли вниманието към мистериозния пожар в парижката централа на DGSE през 2016 година, когато по този начин наречената „ шпионска кула “ (La tour des espions) изгоря изцяло в нощта на 28 против 29 февруари.

„ Сградата беше изцяло евакуирана, а информацията незабавно беше класифицирана като „ Военна загадка “... Беше невероятно да се разбере дали бедствието е инцидентно или не. Също по този начин не беше допустимо да се знае размерът на вредите, породени от пожара.

По необичайно съвпадане тъкмо по това време тогавашният началник на DGSE, Бернар Байоле, изнудва за пари бизнесмена Ален Дюмеснил, с цел да скрие загубата на „ десетки милиони от тайните фондове на DGSE “.

Благодарение на цялостното безхаберие на чиновниците на DGSE, през 2012 година тайните проекти на централата на DGSE бяха разкрити на обществеността.

През август 2012 година проектите на Елисейския замък, Министерството на вътрешните работи, централата на полицията в Париж и 9 000 публични и частни здания бяха откраднати от кола на гара Лион и оповестени онлайн.

Документите се съхраняват на USB памети и некриптирани твърди дискове. Le Canard Enchaîné заяви, че в продължение на няколко месеца всеки може да изтегли от уеб страницата за публични поръчки няколко подробни проекта на една от постройките на казармите в Турел на бул. Мортие, където се намира централата на DGSE, и по-специално данни за „ анти-система за навлизане ".

Като част от търга за инсталиране на копирни машини и шредери, DGSE в действителност разгласява в интернет подробни спецификации на работата, която би трябвало да бъде осъществена, както и съответните проекти, дотам, че се показва, че „ като част от хармонизирането на конфигурираните съоръжение и опасения за опростяване на поддръжката, ще бъдат поискани продуктови марки. "

„ Така научихме, че „ свързването на контактите на всяка входна врата ще се реализира посредством самозащитна кутия... марка BECUVE и вид IM1640 PAG или еквивалент “, че „ магнитният контакт за отваряне на общоприети порти “ ще да бъде Emark BECUVE и вид IM9700 или равностоен “, че линейните инфрачервени детектори ще бъдат „ ARITEC Модел EV475AM или еквивалентни “ или в случай че са „ билинейна технология, с огледала и микровълни, с функционалност срещу маскиране, ще са от ARITECH Brand Model DD478AMC-F... ”

Друг държавен договор, също от DGSE и обхващащ „ Поръчка на съоръжение срещу навлизане и обвързвано съоръжение “, изброява към 250 съставния елемент, употребявани за „ поддържане на съоръжения, предопределени за наблюдаване на административни обекти “, а точно „ антивандалски “ куполни камери (Panasonic модели WV-CW500S/G, WV-CW504SE и WV-CW504SE), алармен център Honeywell GD-520, 17-инчов преносим компютър с Windows 7, „ оборудван с CD/DVD четец/записващо устройство “, корав диск и „ съчетаем с Windows “ ( sic) USB ключ… ”

Крещящият непрофесионализъм на чиновниците, съмнителните измами на управлението на DGSE и пренебрегването на обикновени ограничения за отбрана на класифицираната информация станаха причина за нашумелите провали на DGSE, за които те с паника пишат в книгата си „ Къде отидоха нашите шпиони “? “

Френските публицисти Ерик Пелетие и Кристоф Дюбоа. Коментирайки тази книга, някогашният началник на DGSE Ален Шуе в изявление за Le Parisien тъжно призна: „ Ние към момента живеем във Франция съгласно логиката на галските племена “.

Те се базират се на неналичието на способена организация на взаимоотношение сред разследващите служби на Петата република, само че внимателно премълчават обстоятелствата за непрофесионално държание и други скелети в килера на тогавашното страховито френско външно разузнаване.

Нито пък се приказва за чудовищните закононарушения на DGSE, „ най-бруталната разследваща организация в света “. Ще приказваме за това в идната публикация.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР