На 17 години почина британката Хейли Окинес, която заради рядко

...
На 17 години почина британката Хейли Окинес, която заради рядко
Коментари Харесай

Хейли Окинес – тийнейджърката, починала като старица

На 17 години умря британката Хейли Окинес, която поради рядко заболяване изглеждаше и боледуваше като 100-годишна баба. Заради болестта си Хейли старееше 8 пъти по-бързо от естественото.

Момичето се е родила с прогерия или Синдром на Хътчинсън-Гилфорд (HGPS), което е рядко наследствено заболяване и се появява при едно на 8 милиона бебета.

Заболяването форсира стареенето на тялото до 8 пъти, тъй че в тийнейджърска възраст болният да изглажда като 100-годишен. Заедно с това се развиват и ред други болести, които постановат сериозен банкет на медикаменти още в най-крехка възраст.

Появата на прогерия се дължи на прогеринът в клетките на организма, който ги кара да се износват по-бързо. От заболяването се трансформира кожата, мускулите и кръвоносната система на болния.

Така още в детска възраст активността на организма е мощно нарушена. Експертите споделят, че болестта визира най-вече хората от бялата раса, като е открито, че 97% от болните са бели.

Най-често децата, страдащи от прогерия, умират на 13-14 години поради изхабяване на организма. Рекордът по дългоденствие при болестта е 27 години. Сега в света има над 100 души, страдащи от прогерия.

Приживе Хейли пиеше всевъзможни медикаменти и даже мина през новаторски курс на лекуване в Съединени американски щати, само че нищо не съумя да ѝ помогне. С позитивното си лъчение Хейли завоюва сърцата на мнозина и съумя да се срещне с принц Чарлз, Кайли Миноуг и Джъстин Бийбър.

При раждането си тя е била като всички останали бебета. На 3-месечна възраст обаче родителите ѝ виждат, че детето им не наддава на тегло, а към корема ѝ се появяват необикновени петна.

До 1-годишна възраст медици почнали да ѝ вършат какво ли не проби, след което забелязали, че кожата на бебето губи еластичността си и по този начин диагнозата била доказана.

Когато 26-годишната майка схваща за обречения живот на детето си, признава, че месеци наред е мислила да се самоубие дружно с щерка си.

Щях да взема детето и да отида с колата до място на брега, посещавано постоянно от самоубийци. Ще взема маркуч и ще вкарам газовете от колата в купето. И след това просто ще заспим. Когато поглеждах огромните сини очи на Хейли и почтеното ѝ лице обаче, осъзнавах, че не мога да го направя – споделя Хариет.

Хейли живееше и се бореше със сътоянието си. Успя да доближи височина от малко над 1 метър и тегло от 25 кг. Заедно с майката си написаха книгата Остаряла преди времето си и снимаха редица документални филми за рядкото заболяване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР