На 15 март 2021 г. Президентът на Република Беларус подписа

...
На 15 март 2021 г. Президентът на Република Беларус подписа
Коментари Харесай

Всичко за новата конституция на Беларус

На 15 март 2021 година Президентът на Република Беларус подписа декрет за основаване на конституционна комисия, на която е предоставено да създаде оферти по промени на Конституцията на Беларус и да се обезпечи всенародното ѝ разискване. През февруари 2022 година обновеният вид на главния закон на страната се възнамерява да бъде показан на референдум.

Настоящата Конституция на Република Беларус е призната на 15 март 1994 година с промени и допълнения, които са били одобрявани на републикански референдуми през 1996 и 2004 година Изминалите събития в Беларус след президентските избори през август 2020 година, също по този начин, демонстрираха и нуждата от конституционни промени. През февруари 2021 година в интерес на промените в обществено-политическия живот в страната се изрекоха участници от VI Общобеларуското национално заседание (ОНС). В мероприятието взеха присъединяване 2,4 хиляди делегати, представляващи разнообразни пластове от популацията.

Общински народен съвет е обичаен национален конгрес, който се организира в Беларус от 1996 година, като подхожда на член 37 от Конституцията на Република Беларус («гражданите на Република Беларус имат право да вземат участие в решенията на държавните въпроси както директно, по този начин и посредством свободно определени представители»). В обновената Конституция ще има една нова глава, определяща статуса на Общобеларуското национално заседание и 11 нови члена, ще подлежат на промени и допълнения 83 члена.

Общински народен съвет е призвано да извършва стабилизираща и консолидираща функционалност в обществото, да подсигурява приемствеността и стабилността на системата на органите на държавната власт. Предполага се, че Общински народен съвет ще утвърждава главните стратегически и програмни документи на страната (основни посоки на вътрешната и външната политика, военната теория, концепцията за национална сигурност, програмата за социално-икономическото развитие); ще инициира провеждането на републиканския референдум; ще взима решения за отстраняването на Президента от служба, при положение на редовно или жестоко нарушение от негова страна на Конституцията или осъществяване на държавна измяна, или друго тежко престъпление; ще взима решения, по предложение на Президента, за изпращане на военнослужещи и други лица отвън границите на Република Беларус за подсигуряване на групова сигурност и активност за поддържане на интернационалния мир и безопасност; ще афишира на територията на Беларус изключително или военно състояние при съществуване на учредения, които са планувани от Конституцията, и при положение на безучастие от страна на Президента по тези въпроси.

Новата редакция на Конституцията планува опазване на президентската форма на ръководство. По отношение на длъжността Президент се предлага да се откри по-висока възрастова граница – 40 години, статут на уседналост – непрекъснато местопребиваване в Беларус не по-малко от 20 години директно преди изборите, статут на жител – жител, който няма и не е имал преди поданство в непозната страна, позволение за престояване или различен документ от непозната страна, който дава право на привилегии и други прерогативи. Едно и също лице може да бъде Президент не повече от два мандата. При опит за принудително нарушение на конституционния строй, присвояване или заграбване на държавна власт, въоръжен протест, всеобщи или други нарушавания, Президентът има право да разгласи на територията на страната изключително състояние.

Важна корекция е възлагането на ръководителя на горната камара на Народното събрание – Съвета на Републиката – пълномощията на Президента при положение на вакантност на тази служба или невъзможността за изпълняването на отговорностите ѝ по аргументи, които са планувани в Конституцията. По отношение на работата на Народното събрание се предлага увеличение периода на мандата на Народното събрание от 4 на 5 години. Депутатите ще получат нови контролни пълномощия (ще изслушват докладите на Генералния прокурор, ръководителя на Комитета по държавен надзор и борда на Националната банка). Назначаването на служба на всички основни ръководители, включително и министър-председателя, ръководителя на Комитета по държавен надзор, ще се реализира от Президента след авансово единодушие с Народното събрание. Предполага се, че член на Съвета на Републиката пожизнено с негово единодушие ще е Президента на Република Беларус, след преустановяване осъществяването на своите пълномощия заради приключване периода на изпълняването на длъжността или предварително, при положение на неговата оставка.

По отношение на изборната система и провеждането на референдума, се предлага републиканските референдуми да се назначават от Президента на Република Беларус по лична самодейност, по предложение на Общобеларуското национално заседание, от Палатата на представителите и Съвета на Републиката, също по този начин и от граждани; ръководителя и членовете на Централната изборна комисия се избират за 5 години и се освобождават от служба от Общобеларуското национално събрание; правото за издигане на претенденти за депутати принадлежи на политическите партии, трудовия колектив и жителите в сходство със закона; не разрешава се финансиране на разноските за подготовка и осъществяване на избори от непознати страни и непознати жители. Предлага се също по този начин да се планува задължаването на страната за запазване на историческата истина и памет за героичния героизъм на беларуския народ в годините на Великата Отечествена война, а също по този начин да се закрепи статуса на Беларус като страна, която се придържа към мирна външна политика (Беларус изключва военната експанзия от своя страна във връзка с други държави). Същевременно се изключва мнението по блян към неутралитет. По-подробна информация по отношение на промените и допълненията на Конституцията на Република Беларус можете да получите на уеб страницата https://specreport.belta.by/referendum.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР