На 14 септември българските пожарникари отбелязват професионалния си празник. Официалната

...
На 14 септември българските пожарникари отбелязват професионалния си празник. Официалната
Коментари Харесай

Българските пожарникари с професионален празник

На 14 септември българските пожарникари означават професионалния си празник. Официалната гала ще стартира в 10 часа с полагането на венци пред мемориала на починалите огнеборци в двора на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” в София.

От 16.30 часа пред постройката на УПБЗН – Нови Искър ще бъде открит монумент на пожарникаря инж. Богдан Личев.

Първият събор (конгрес) на пожарните командири, под председателството на Димитър Тролев, е извършен в София, от 14 до 18 септември 1905 година В особено писмо до Министъра на вътрешните работи участниците в събора показват: “Като вземете поради, господин Министре, високата и хуманна задача на пожарникарството от една страна, и слабото му развиване и публичното мнение за него от друга, най-учтиво Ви молим да съдействате за преуспяването на нашето дело, като ходатайствате за реализирането на гореказаните решения, точно доставяне пожарните команди с положителни снаряди и използуване на пожарникарите единствено за пожарникари, а не да извършват и други работи...... ”.

Първият Закон за противопожарна отбрана става факт едвам на 20.03.1946 година, последван от серия нормативни актове, които дефинират дейностите на чиновниците от противопожарната защита.

Първите пожарникарски уреди идват в София от Виена през 1879 година Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички.

През 1925 година е подложен на дежурство първият за София противопожарен автомобил. В съпоставяне с трудно дългото очакване на конните впрягове, пожарните коли идват на мястото на пожара за броени минути.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР