На 14-и юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител.

...
На 14-и юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител.
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

На 14-и юни се празнува Световният ден на доброволния кръводарител. На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и доктор, разкрил системата на кръвните групи „ А-В-0 “ при започване на 20 век. За това свое велико изобретение, избавило и продължаващо да избавя милиони човешки животи, той е награден с Нобелова премия, а рождената му дата е избрана от Световната Здравна Организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

Целта на този ден е да насочи вниманието към голямата значителност на жеста на доброволното кръводаряване. Основната цел е да се увеличи осведомеността за нуждата от безвредна кръв и кръвни артикули, както и да се благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния подарък за живот и решаващата им роля за спасяването на милиони хора.

Българска организация за непринудено кръводаряване е първото и само в България напълно доброволческо съдружие, което от основаването си през 2010 година работи за поощряване и разпространение на постоянното, анонимно и непринудено кръводаряване. Опитът на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус и отрицателната статистика в България демонстрират многото проблеми, които има у нас и техните съществени посоки:

- неналичието на информация – както за потребността, по този начин и за компликациите, които дефицитът на кръв предизвиква;

- наложените порочни практики за насила на нуждаещите се и техните близки да търсят донори, с цел да им се окаже нужната здравна помощ;

- тоталното игнориране на процъфтяващата противозаконна търговия на търгашите на кръв, обсаждащи кръвните центрове в цялата страна.

В своята цялост те водят до все по-задълбочаващи се проблеми, които отблъскват и дребното доброволни кръводарители. Същевременно, за положителното действие на здравната система, от решаващо значение е не просто съществуването на задоволително кръв, а съществуването на задоволително безвредна кръв.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има официална „ държава-домакин “ на акцията. През 2023-та това е Алжир, с посланието – „ Дари кръв, подари плазма, споделяй живота, споделяй постоянно! “. То насочва към това, че всяко подаяние е скъпо и животоспасяващо, а повторното и регулярно кръводаряване от доброволни кръводарители е ключът към построяването на безвредно и стабилно кръвоснабдяване на здравната система.

На 14 юни като част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус започва и програмата „ Бюро за обслужване на дипломатическия корпус учебно заведение “, посредством която ще финансира и организира осведомителни акции в пет български учебни заведения. Заедно с дълготрайната самодейност Академия за доброволци, програмата уголемява просветителното направление на организацията и дава опция да се увеличи осведомеността за кръводаряването измежду най-младите.

„ За нас е от голямо значение не просто да споделяме „ Дарявайте кръв “, само че и да предоставим точната информация какви са предпоставките за безвредно кръводаряване, по какъв начин протича процесът на кръводаряване, по кое време не би трябвало да даряваме кръв; по какъв начин да намерим помощ, в случай че наш непосредствен има потребност от кръв и по какъв начин можем да помогнем при незабавен случай. “, споделя Стефка Попова-Лазарова, ръководител на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус. „ Всичко това е част от нашата Академия за доброволци, а в този момент с голямо неспокойствие ще стартираме и „ Бюро за обслужване на дипломатическия корпус учебно заведение “. Надяваме се, че ще получим поддръжка, с цел да можем да продължим и първите пет учебни заведения, финансирани от нас да са единствено едно положително начало. “

Предстои да бъдат оповестени изискванията, при които учебните заведения от цялата страна ще могат да заявят желанието си за включване в програмата. Информация за интензивностите на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус, опциите за включване както и периодите за записване могат да се проследят през фейсбук страницата на сдружението - Бюро за обслужване на дипломатическия корпус / BOVBD.

БОДК продължава да развива и системата за доброволни кръводарители и нуждаещи се незабавно от кръв, работеща в цялата страна изцяло гратис. През миналата година, посредством съдействието с Аксидия бяха направени усъвършенствания в мобилното приложение Дари кръв – помогни или откри помощ, засягащи търсенето на кръводарители с съответна кръвна група от избран град или район в страната. Системата се поддържа и управлява напълно от доброволци-членове на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус и даването на помощ посредством нея е непринудено и безплатно. След цялостното ѝ възобновяване през юни 2020 година, през Дари кръв са извършени повече от 720 сполучливи акции, от които към 35% с търсене на съответна кръвна група.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР