На 12 януари празнуват всички жени, които носят името Таня

...
На 12 януари празнуват всички жени, които носят името Таня
Коментари Харесай

Днес почитаме паметта на света Татяна

На 12 януари честват всички дами, които носят името Таня и Татяна. На този ден почитаме паметта на светата мъченица Татяна Римска. Тя е раннохристиянска мъченица, която е била убита в Рим през трети век по време на ръководството на император Александър Север.

Света Татяна е еднообразно почитана както от православната, по този начин и от католическата черква. Според житието на светицата тя била родена в Рим, в богато и знатно семейство.

Баща й бил консул и двамата й родители били християни и възпитали щерка си в благочестие. Когато станала пълнолетна, Татяна взела решение да не се омъжва, а да одобри обет за непорочие.

Нейният благодетелен живот бил даван за образец на всички. По време на християнските преследвания при император Александър Север, който е управлявал от 222 до 235 година, Татяна била задържана.

 Днес почитаме паметта на света Татяна

Тя била отведена в храма на Аполон, където я предиздвикали да се поклони пред статуята му. Според преданието Татяна отправила молитва към Исус Христос и земята се разтресла.

Земетресението унищожило статуята на Аполон и срутило част от храма, като затрупало доста хора. Според легендата от статуята изскочил дявол, който с рев избягал от опустошения храм. Не потърпевша единствено Татяна и мъчителите й.

След това Татяна била подложена на изтезания, само че съгласно легендата, следите от ударите и мъченията незабавно изчезвали от тялото й. По време на изтезанията тя отправила молитва и се явили четири ангела.

От небето се чул глас и това предиздвикало мъчителите да повярват в Исус Христос. Житието на света Татяна споделя, че скоро след изтезанията самите й мъчители били екзекутирани.

За да подложат светицата на още едно тестване, тя била хвърлена в една клетка с лъв. Тя обаче съумяла да го укроти и той се държал с нея като малко котенце.

Жреците били уверени, че силата на Татяна е в косите й, по тази причина я подстригали и я заключили за два дни в храма на Зевс. Когато отворили вратите, видели счупената му на части скулптура, а Татяна била до нея невредима.

След това тя била наказана на гибел и дружно с татко си била посечена с меч. Мъченическата гибел на Татяна се случила на 12 януари през 226 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР