На 11 ноември светът отбелязва 100-годишнината от края на Първата

...
На 11 ноември светът отбелязва 100-годишнината от края на Първата
Коментари Харесай

Апокалипсисът на първата тотална война

На 11 ноември светът отбелязва 100-годишнината от края на Първата международна война. Франция е хазаин на церемониите във връзка Деня на примирието (11 ноември 1918 г.), подписано в Компиен, близо до Париж.

Примирието е подписано малко след 5 часа сутринта, само че формалните представители, обзети от някакво поетично възприятие, отсрочили влизането му в действие с 6 часа, с цел да може това да стане в 11-ия час от 11-ия ден на 11-ия месец на 1918 година Но това закъснение в действителност по много непоетичен метод коствало живота на бойци и от двете страни в края на тази война, в която така и така към този момент били починали 17 милиона души, посочи в навечерието на честването Томас Адамсън от Асошиейтед прес.

Как стартира войната

Съперничеството сред страните, измежду които огромните империи, на фона на новото преразпределение на света, и изключително мощните несъгласия сред Англия и Германия, Франция и Германия, Русия и Германия и Русия и Австрия довеждат до експлоадиране на Първата международна война.

На 28 юни 1914 година сътрудници на сръбската терористична националистическа организация прострелват в Сараево австрийския престолонаследник ерцхерцог Франц Фердинанд. Управляващите кръгове в Германия употребяват атентата като мотив за започване на огромна война, която би трябвало да удовлетвори издигнатите от тях териториални и стопански искания.

Войната стартират 8 страни - 44% от международното население. Към края и в бойните дейности вземат участие 33 от всичките тогавашни 59 страни - 87% от популацията на Земята. Във войната са мобилизирани 73 млн. души, от които от Антантата - 48 млн., а от Централните сили - 25 милиона.

При над четири години военни дейности
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР