На 11 февруари 660 г. пр. Хр. се възкачва първият

...
На 11 февруари 660 г. пр. Хр. се възкачва първият
Коментари Харесай

Божествен император основава Япония

На 11 февруари 660 година прочие Хр. се възкачва първият японски император Дзиму. Денят се смята за начало на японската страна. Според легендата Дзиму е наследник на богинята на слънцето Аматерасу и самият той е вторият по старшинство господ в пантеона.

Под водачеството на гарвана Ятагарасу (гарвани с три крайници, считани за пратеници на боговете) поема на поход от Химука на остров Кюшу, където предците му се спускат от Небесата, на изток, в провинция Ямато на остров Хоншу (667-660 година пр.н.е.). Походът му съставлява низ от чудеса.

Днес Японската монархия се смята за най-дълго съществувалата в историята, откакто Ислямската гражданска война смъква шаха на Иран през 1979 година По случай 2600-годишнината от възкачването на Дзиму през 1940 година японското държавно управление подписва Тристранния пакт с нацистка Германия и фашистка Италия. Официалната агитация в Токио стартира интензивно да популяризира завета на първия император за божественото предопределение на Страната на изгряващото слънце: „ Да събере осемте ъгъла на света под един покрив “. С този лозунг се оправдават и завоевателните войни на японците против прилежащите страни.

С Дзиму са свързан​и и най-високите държавни награди ​- Върховният медал на Хризантемата и Орденът на Свещеното богатство. Според преданието свещеното богатство - четки, огледало и меч, е предал на наследниците си първият император, синът на Аматерасу. Потомците намерили четките и огледалото на морското дъно, където паднали след морска борба. Местонахождението на меча тъне в неопределеност до през днешния ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР