Стотици се събраха на открита сцена Охлюва“ в Морската градина

...
Стотици се събраха на открита сцена Охлюва“ в Морската градина
Коментари Харесай

В чест на делото на солунските братя: Публично чете на Библията събра стотици на „Охлюва“

Стотици се събраха на открита сцена „ Охлюва “ в Морската градина в навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май. Събитието, което се провежда за шести следващ път по самодейност на християнска черква „ Благовестие “ в Бургас стартира с авторското осъществяване на песента „ Буквите “ на ВФ „ Морски песъчинки “, с началник композиторът и диригент Милена Добрева.

„ Когато през IX в. братята Кирил и Методи основават писмеността и се превежда Божието Слово – това завещава значимо езиково и духовно завещание за нас през днешния ден. Освен писмените знаци, българският език се обогатява съдържателно със основаването на доста нереални понятия от богословието, философията и културата, които не са съществували в ежедневната тирада. Хиляда години по-късно, с издаването на Славейковата (Цариградската Библия) се поставя завършек на езиковата суматоха и разногласията сред другите наречия и диалекти и се открива литературния език, съгласно Пенчо Славейков. Сходна е оценката и на Иван Вазов: „ Славейковата Библия реши езиковия спор в България и утвърди българския литературен език ”, сподели при откриването на събитието съорганизаторът на събитието Нели Тончева.

Традиционно четенето откри кметът на община Бургас, Димитър Николов, който този път стартира с Псалм 1. Той дефинира събитието като едно от най-важните и духовно значими и благодари на уредниците за устойчивостта на самодейността, а присъединяване си дефинира като привилегия.

След него на трибуната излезе ръководителят на локалния парламент, адв. Михаил Хаджиянев, който показа думите на деятел Павел за пътя на любовта в писмото до църквата в Коринт, а началникът на районно управление (на МВР) на образованието, Петя Петрова трансформира в рецитал стиховете от 12 глава на „ Посланието към римляните “, в които се приказва за служението на християните.

Четирима представители на университетските среди бяха включени в тазгодишната селекция на четците. Ректорът на университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ и шеф на Комплексния онкологичен център, проф. доктор Христо Бозов показа пасажи от 10 глава на „ Евангелието на Лука “. Директорът на филиала на Националната художествена академия в Бургас, проф. Светозар Бенчев избра тематично с идната му галерия, стиховете от книгата „ Битие “, в които се приказва за Вавилонската кула и размесването на езиците. А ректорът на Бургаски свободен университет и ръководител на Съвета на ректорите в България, проф. доктор Милен Балтов направи прочит на думите на Христос за тясната врата от евангелието на Лука. Ръководителят на катедра " Психология и педагогика " към Пловдивския университет и редактор на научно издание „ Развитие на детето “, проф. доктор Румен Стаматов си избра да показа Давидовият псалм за Божия прослава – 103.

Рецитално показване на речта на деятел Павел пред Ареопага от „ Деяния на апостолите “ направи и издателят Катя Касабова и редактор на „ Флагман.бг “. Омбудсманът на Бургас, юристът Тодор Стамболиев прочете апелът на деятел Яков да сме реализатори на словото, а освен слушатели, а юрист Вълчо Чолаков, някогашният регионален шеф на Бургас, показа картината от стихове при отричането на Петър от 14 глава на „ Евангелието на Марк “. Пасажи от 12 глава на евангелието на Лука за мира на Исус и апелът Му „ не се безпокойте за нищо “, прочете нотариус Надежда Маркова, а неврохирургът и зам.-директор на УМБАЛ – Бургас, доктор Светослав Тодоров прочете историята за богатият млад шеф, който не съумя да последва Христос от 10 глава на евангелието на деятел Марк. Неговият сътрудник, ръководителят на сдружението „ Младите лекари “, завеждащият интензивния бранш на Кардиологията в болница „ Бургасмед “. „ Във време, в което се подменят освен смисъла на думите, а се изкривяват полезности, дано от ден на ден се обръщаме към мъдростта на Писанията “, прикани преди прочита на стихове от 1-во Петрово обръщение, доктор Диян Господинов.

Специално за събитието от София дойде златното момиче на българската художествена гимнастика и олимпийска шампионка – Стефани Кирякова, която избра да предизвика слушателите със думи от посланието на деятел Яков.



Пастор Илчо Ефтимов от Евангелска петдесятна черква благослови присъстващите с молитвата на Господ Исус Христос от „ Евангелие на Йоан “. Четенето приключи свещеник Стефан Димитров, ръководител на „ Български Божии църкви “ с апела на деятел Павел от 3 глава в посланието към колосяните.

„ Нека не чакаме до идващото четене следващата година, с цел да отворим Библията, а да четем по малко всеки ден и да размишляваме върху думите. Но най-същественото е да го живеем. Тогава ще сме като рационалният човек, построил къщата си на скала. Когато градим живота си на Божието слово и осъществяването му, макар ветровете и бурите в живота, ще устоим “. С тези уредникът свещеник Живко Тончев сложи край на шестото издание на „ Публично четене на Библията навън “.

Водещ на събитието беше основният редактор на Дарик за Югоизточна България, Дияна Бедросян. А измежду гостите в публиката бяха представители на локалната и изпълнителната власт, някогашни народни представители, културни и просветни дейци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР